Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Vidareutbildning utan gränser

Sugen på att vässa ditt cv och ta nästa kliv i karriären? Kanske nischa dig med nya specialkunskaper, eller ta en MBA? Allt mer kunskap går att hämta in på distans. Och tack vare nya onlinekurser, så kallade MOOC:s, ligger prestigeuniversitet som Harvard och Stanford öppna för svenska ekonomer.

Studera, jobba och sedan gå i pension. Nej, tiden då en universitetsexamen innebar att det var färdigpluggat är sannolikt förbi. Kunskapskraven ökar snabbt samtidigt som fler ekonomer vill kasta sig mellan olika branscher och yrken.

Nina Forssblad, projektledare och utbildningsexpert på Civilekonomerna, har märkt ett ökat sug efter att fylla på med ny kunskap efter några år i karriären. Både via kortare kurser och längre program som MBA. 

– Utbildning är en färskvara men kompetensen och erfarenheten följer med in i framtiden. Kompetensutveckling är ett sätt att se till att man är anställningsbar, säger hon. 

Men att plugga på heltid är inte ett alternativ för de flesta som jobbar. Många högskolor och universitet – både i Sverige och utomlands – erbjuder därför distanskurser på deltid. 

Hetast just nu är öppna onlinekurser, så kallade MOOC:s (massive open online courses), som allt fler universitet ger. Till skillnad från vanliga distanskurser behöver du inte ens vara inskriven vid lärosätet och kurserna är gratis. Studierna ger normalt inga formella akademiska poäng, men arbetet pågår för fullt med att hitta former för en validering av kunskap från öppna nätkurser. Målet är ett slags tester där du bevisar dina nya kunskaper. I USA finns redan företag som specialiserat sig på att utföra sådana prov.

Hur funkar de då, de nya öppna onlinekurserna? Grunden är korta föreläsningar på video som läggs ut på exempelvis Youtube. Studenterna löser uppgifter enskilt eller i grupp och kommunicerar via chattar eller forum på nätet. Det som gör att MOOC blivit förkortningen på mångas läppar är att prestigeuniversitet som Stanford, MIT och Harvard tagit täten. Vem som helst kan numera få tillgång till deras topprankade föreläsare och kurser. 

– Det är en fantastisk möjlighet som jag rekommenderar alla att prova, säger Robin Teigland, docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm som läst ”A crash course on creativity” på Stanford (läs mer om henne nedan). 

Även Tove Palin i Sundsvall, som gått samma kurs, är positiv. Hon driver företaget Seventure som erbjuder tjänster inom hållbar samhällsutveckling.

– Jag har tidigare tagit flera distanskurser i Sverige, men det här var på en annan nivå. Jag är otroligt imponerad över att kursen kändes så nära trots att vi var 20 000 som gick den. Tekniken fungerade utmärkt och jag fick nya värdefulla kontakter, säger hon. 

Tillsammans med en handfull andra deltagare i sin grupp, som hittade varandra genom ett slags matchningsprocess, arbetade hon fem, tio timmar i veckan med kursen under de sex veckor som den pågick. 

– I mitt team fanns deltagare från Kairo, Madrid, Paris, Vancouver och Los Angeles. Vi kom fram till att klockan 18 svensk tid fungerade bäst och då jobbade vi tillsammans via en gruppchatt. 

Förutom ny kunskap fick Tove Palin också tips om nya smarta webbverktyg.

– Och tack vare kursen krympte världen. Jag har fortfarande kontakt med en kurskamrat från Kanada som jag samarbetar med i ett av mina projekt, säger Tove Palin, som räknar med att ta fler onlinekurser. 

– När jag är klar med det som intresserar mig på Stanford går jag vidare till nästa universitet. Det här är som en stor julklappslåda.

Nina Forssblad på Civilekonomerna menar att MOOC:s kommer att förändra den högre utbildningen från grunden. 

– Inom fem, tio år har vi en helt annorlunda och global utbildningsmarknad. Redan nu finns fantastiska möjligheter. Intresset ökar och många vill gå kurser som ligger lite utanför de ämnen man har i sin examen. 

 

”Förutom kunskap fick jag ett internationellt nätverk”

En fantastisk möjlighet som ger mycket mer än bara ny kunskap. Så beskriver Robin Teigland, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, de internationella öppna onlinekurserna. För snart ett år sedan läste hon en sex veckor lång kurs på Stanford: ”A crash course on creativity” med den välkända föreläsaren Tina Seelig.

– Varje vecka fick vi en ny intressant uppgift med en tuff deadline. Utifrån intressen och ambitionsnivå skapade vi grupper som jobbade tillsammans.

– Vi kommunicerade via chatt och en stor utmaning var att hitta tider som fungerade för alla. Förutom ny kunskap fick jag tillgång till ett bredare internationellt nätverk. Det visade sig också att flera i Stockholm läste samma kurs så några av oss ordnade en fysisk träff, säger Robin Teigland.

Distansutbildning är inget nytt. Men den nya tekniken har gjort det möjligt att ta del av inspelade föreläs-ningar och kommunicera mycket enklare och effektivare.

– För den nya generationen som vuxit upp med Internet är det helt naturligt, säger Robin Teigland, som bland annat undervisar om det virtuella internetsamhället, till exempel Second Life och Bitcoin på HHS.

Om du är intresserad av att läsa en kurs, fråga dig då först vad du har för mål och hur mycket tid du är beredd att lägga ned på studierna.

– Gå inte ut för hårt från början, starta med en mindre kurs. Gör ordentlig research och kolla vilken feedback kursen fått från andra studenter, råder Robin Teigland

För den som söker jobb är en MOOC en perfekt sysselsättning, menar Robin Teigland.

– Du lär dig nya saker och visar samtidigt för en potentiell arbetsgivare att du är en öppen och driven person som kan hantera den senaste tekniken.

 

Fakta

Så funkar öppna onlinekurser – MOOC:s

  1. MOOC står för Massive Open Online Courses: öppna onlinekurser som ges av högskolor och universitet världen runt sedan några år tillbaka, utan övre gräns för antalet deltagare och utan ansöknings- eller antagningsprocedurer.
  2. Till skillnad från vanliga distansutbildningar ger inte MOOC:s några akademiska poäng. De är därmed än så länge främst ett komplement till traditionell utbildning, inte sällan för yrkesverksamma som redan har en examen. Men arbetet pågår med att se över valideringen. 
  3. Utbudet av MOOC:s inom företagsekonomi och management ökar hela tiden. 
  4. På bland annat följande sajter kan du botanisera bland öppna onlinekurser: Coursera.org, Udacity.com och Edx.org.

Fakta