Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Daniel Gunnarsson Foto: Carl-Robert Jonzon

Välkommen till kunskapsfabriken!

Högst upp i den gamla verkstadslokalen på Jönköpings campus finns en av världens största samlingar av litteratur om entreprenörskap. Med mer än 35 000 volymer lockar den forskare från hela världen. Daniel Gunnarsson, bibliotekarie och civilekonom, har satsat hårt på att sprida kunskap och information om ämnet på webben och i sociala medier. – Jag ser mig mer som en KAM än någon som bara tillhandahåller litteratur, säger han.

Bara några kvarter från centralstationen vid Vätterns strand ligger Jönköpings campus. På det lilla området ligger högskolebiblioteket inrymt i en gammal mekanisk verkstad av rött tegel. En stor del av den före detta gjuterihallens gamla charm är bevarad. Förr tillverkade man maskindelar här, i dag är det ett centrum för kunskap.
Daniel Gunnarsson ansvarar för samlingarna inom företags- och nationalekonomi. I biblioteket finns också specialsamlingen Informationscentrum för entreprenörskap, ICE, som är en av världens största samlingar inom sitt slag med mer än 35 000 volymer.
I grunden är Daniel civilekonom, och hann arbeta som säljare och vara ekonomiansvarig i ett it-bolag som han var med och startade, innan han, som han uttrycker det, halkade in på ett projekt på biblioteket.
I dag har han arbetat här i drygt 20 år. Men han är inte en person som nöjer sig med att skyffla om i bokhyllorna. Intresset för att få andra att upptäcka bibliotekets resurser – och mer därtill – är stort och genuint.
– Jag har lagt ner mycket tid och engagemang på våra samlingar och jag vill att de ska användas. Jag arbetar nära lärarna på Internationella Handelshögskolan, för att anpassa samlingarna utifrån deras behov inom forskning och utbildning, säger han.
Vid sidan av ansvaret för att välja ut och köpa in böcker och tidskrifter i tryckt och digital form har han aktivt arbetat för att göra informationen om bibliotekets resurser mer lätt­illgänglig. På webben har han arbetat strukturerat och byggt upp ämnesguider, med listor över aktuell litteratur, intressanta tidskrifter, bloggar, databaser med mera inom flera ekonomiområden, till exempel entreprenörskap, CSR, företagsledning och marknadsföring. Varje ämne har sitt eget RSS-flöde, hämtat från de främsta tidskrifterna på området. Han har också länkar till bibliotekets resurser i sociala medier för de som är intresserade av ekonomi. Sidorna har han själv tagit initiativ till och byggt upp. Arbetet är omfattande, och mycket går att nå även om man inte är anknuten till högskolan.
– Alla kan ta del av guiderna och den fria informationen, men materialet som vi har licenser på, till exempel tidskriftsprenumerationer och e-böcker, når man bara om man har behörighet, berättar han.

Aktuella hashtags
På Twitter har han, som användaren ”BusinessLib”, sökningar på aktuella hashtags inom de olika ekonomiområdena. Resultaten läggs upp och publiceras dagligen som onlinetidningar för omvärldsbevakning.
– Merparten av följarna är externa. Andra högskolor, företagsledare, forskningsinstitutioner har visat intresse. De får tips på ny forskning och kunskap. Det ger mig dessutom möjlighet att även skriva om och marknadsföra forskningen från Internationella Handelshögskolan, berättar han.
– En gång var det en professor på ett universitet i Israel som hörde av sig och tackade för ämnesguiderna, som hon använt sig av i sin undervisning och det känns smickrande, säger Daniel Gunnarsson.
För att nå studenter och forskare i högre utsträckning har han också börjat publicera samma flöde på Facebook och Linkedin.
För Daniel Gunnarsson handlar rollen som bibliotekarie om att arbeta proaktivt. Men samtidigt drar han en gräns för det personliga engagemanget.
– För mig i mitt arbete är sociala medier inte något socialt. Jag för inga privata dialoger i flödet, om någon har en fråga är de välkomna att till exempel mejla eller skicka ett meddelande till mig. Men jag debatterar inte kunskap eller forskning, mitt kompetensområde är att veta vad som sker, lyfta fram kunskapen och visa på var den finns. På sikt har det visat sig fungera, säger han.

Fakta

Daniel Gunnarsson, 49 år
Utbildning: Läste till civilekonom i Jönköping.
Gör: Bibliotekarie på Högskolan i Jönköping.

Fakta

Om ICE
ICE, Informationscentrum för entreprenörskap, är en del av Jönköpings universitetsbibliotek och är en av världens största samlingar inom entreprenörskap. ICE har byggts upp med stöd av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Samlingen har i första hand byggts upp för att stödja forskning och utbildning, men är även tillgänglig för allmänheten.