Vägen till ett vassare ledarskap
Först den stora glädjen: Yes, jag fick chefsjobbet! Sedan uppvaknandet: Hjälp, jag behöver få verktyg som ledare! Där någonstans börjar för många insikten att de behöver gå på ledarskapskurs. Och det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av utbildningar. Konfliktledning, Medarbetarsamtal, Ny som chef. Listan på kurser för ledare är lång, mycket lång, enligt utbildningsportalen utbildning.se som har som affärsidé att hjälpa både företag och yrkesverksamma att hitta rätt utbildning.
– Vi har 150 ledarskapsutbildare i vårt system och jag uppskattar antalet utbildningar som de erbjuder inom området till cirka 1 000. Sedan har vi MBA-program, men det är bara få yrkesverksamma som har tid med det, säger Mattias Säker, vd för utbildning.se
Han och kollegan Nina Cederkvist har sett trender komma och gå. Just nu står coachande ledarskap högt i kurs men också UGL med rötter inom det militära, som handlar om utveckling av grupp och ledare.
– Beteendebaserat ledarskap blev en trend redan förra året, säger Nina Cederkvist, informationschef på portalen.
De som söker sig till ledarskapsutbildningar är inte bara nya som chefer. En del kan också ha som mål att piffa upp det egna cv:et. Andra skickas på kurs av sina arbetsgivare för att få bukt med konkreta problem. Hög personalomsättning är ett exempel.
Fel nivå
Ledarskapsutbildningar kräver att företag och anställd satsar tid och pengar. Därför gäller det att göra rätt från början. Och det är inte alla som lyckas med det. Det vittnar recensioner från kursdeltagare som utbildning.se ibland får in på sin sajt.
– Kursen kan ha haft för låg eller för hög nivå. Mycket handlar om förväntningar, säger Nina Cederkvist.
Framgångsreceptet stavas enligt henne och Mattias förarbete och research. En bra början är att sätta upp en målbild: vad vill du uppnå med kursen? Kontakta sedan utbildaren och fråga om det är realistiskt. Efteråt kan du sedan utvärdera om du verkligen nådde dit.
Även om utbildningar har samma namn kan det vara stora skillnader i innehåll och upplägg. Experternas råd är att begära utförlig information och att lyssna med tidigare kursdeltagare.
– Ta reda på hur utbildningen genomförs. En del kan bygga på praktiska övningar. Andra på enbart föreläsningar. Välj den metod som passar dig bäst, säger Nina Cederkvist, som tipsar om att många arrangörer anordnar frukostmöten med information om kurserna.
Ett annat råd är att vara medveten om tidsåtgången, samt att tid krävs även efter genomförd kurs för att implementera det inlärda.
Snygg sajt räcker inte
Att skilja bra från mindre bra utbildningar kan vara svårt, enligt Nina Cederkvist. En snygg hemsida räcker inte. Ett bra tecken är enligt henne om en arrangör funnits med länge. Medlemskap i branschorganisationen SAUF är även det ett plus. Här förbinder sig medlemmarna att följa vissa kriterier. Men det betyder inte att de som står utanför måste vara sämre.
När det gäller finansieringen så betalas ledarskapsutbildningar normalt av arbetsgivaren. Men innan dess krävs det ofta ett rejält övertygelsearbete från den anställdes sida. Motståndet beror enligt Mattias Säker inte på prislappen för kursen – cirka 30 000 kronor plus moms för fem dagar – utan på kostnader som uppstår genom frånvaron.
– Du som vill lyckas måste verkligen visa vad kursen får för effekt, säger han.
Fakta
Populära ledarskapskurser
1. Vd-program
2. Ledarprogram
3. Ny som Chef
4. MBA
5. Svåra samtal
6. Leda utan att vara chef
Källa: utbildnings.se, mest visade utbildningarna på portalen våren 2013
Fakta
”Ville visa att jag var värd att satsa på”
Pia Larsson Siojo har haft eget företag med anställda, varit teamledare på både Ericsson och TeliaSonera. Men trots erfarenhet som ledare valde hon ändå att gå en ledarskapskurs. ”Jag fick veta att jag var aktuell för en tjänst som chef för en ekonomiavdelning på TeliaSonera. Genom att gå på kursen ville jag visa att jag var värd att satsa på”, säger hon.
1. Startskottet som ledare
Pia Larsson Siojo läste till civilekonom med inriktning på finansiering vid Södertörn (2008). Efter eget företag i restaurangbranschen med anställda har hon varit teamledare på först Ericsson och sedan TeliaSonera inom purchase to pay-funktionen (P2P). Sedan 1 november är hon chef för en ekonomiavdelning inom P2P på TeliaSonera med ansvar för ca 20 medarbetare.
2. Befordran gav utslag
I början på 2013 fick Pia veta att hon var aktuell för en chefspost inom P2P på TeliaSonera. Men trots tidigare erfarenhet som ledare bestämde hon sig ändå för att gå på ledarskapskurs för att visa att hon ville utvecklas och var redo för nya uppdrag.
3. Valet av kurs
Pia Larsson Siojo började med att jämföra olika kurser och fastnade till slut för kursen Leda utan att vara chef. Att arrangören hade ramavtal med TeliaSonera var inte avgörande. ”Jag skulle kunna ha valt en kurs utanför ramavtalet, men det jag gillade med arrangören var att den hade ett system där kurserna bygger på varandra. Sedan lyssnade jag även med kollegor som hade fått positiva erfarenheter av arrangören. ”
4. Innehållet
Kursen var på två dagar med ca 20 deltagare från olika företag. Inriktningen Leda utan att vara chef var enligt Pia Larsson Siojo bra anpassad till teamledare som ofta är ledare utan att vara chefer i formell mening. ”Som teamledare har du inte samma mandat som en chef med personalansvar. Du kan inte bara be en medarbetare att gör så här utan måste hitta andra vägar att leda. Du måste anpassa din kommunikation och det var något som kursen tog upp.”
5. Plus och minus
”Ett plus med utbildningen var konkreta övningar och input om hur du kan lösa problemsituationer som ledare. Ett minus var att delar av kursen var lite för grundläggande för min erfarenhetsnivå. Men nu kan jag bygga på med nästa kursnivå”, säger Pia Larsson Siojo.
6. Det praktiska
I och med att hon var aktuell för befordran hade hon inga problem med att få arbetsgivaren att betala kursen. Att vara borta från jobbet som teamchef i två dagar var inga problem. ”Under lektionerna hade jag telefonen avstängd, men fanns ändå tillgänglig om så behövdes. ”