Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Uppför dig eller gå miste om affären

Hur uppför du dig egentligen? Annmarie Palm, som driver företaget Relationista, vet hur viktigt beteendet är för att skapa trygga affärsrelationer. I sin bok Business Behavior tipsar hon om hur du bör agera för att inte tappa affärer. Värst brister återkopplingen.

1) Tillgänglighet.
Hur ska man kunna göra affärer om man inte ens når fram till den man vill ha kontakt med? I många växlar blir man hänvisad till mejl och får sedan inget svar. Gör dig tillgänglig och svara alltid. Bättre att säga nej tack än inget alls. Det är mer frustrerande när folk bara försvinner. Klarar du inte av att alltid svara själv: hitta en lösning, ta hjälp.

2) Mötesdisciplin.
Ett hett ämne som väcker många känslor och ett område där det slarvas mycket. Kom aldrig för sent. Om du ändå blir sen meddela det och be om ursäkt. Visa respekt. Det är inte okej att sitta och pilla med mobilen eller smälla upp en laptop under ett möte, även om det är internt. Om du måste ta ett samtal under ett möte, tala om det i förväg. Presentera alltid en agenda.

Läs också: Gör ett gott intryck  på en sekund

3) Återkoppling.
Att inte återkoppla är något som gör att man tappar många affärer, det har med trygghet att göra. Var inte feg. Återkoppla även när något inte gått som det är tänkt. 74 procent av alla jag intervjuat svarade att återkopplingen brister i pågående affärsrelationer. Många tror att de återkopplat, fast de inte gjort det eller mottagaren inte uppfattat det. Ställ kontrollfrågor.

4) Uppföljning.
Bestäm i förväg hur uppföljningen ska ske. I USA har man börjat gå ifrån webbenkäter och börjat med personlig uppföljning, i form av både telefonintervjuer och personliga möten. Det handlar om att ta reda på vart kunderna är på väg, vilket kan leda till nya affärer. Många säger att de inte har tid, men att behålla sina affärer är kopplat till hur man följer upp det man levererat.

Läs också: Sex steg för att lösa konflikter på jobbet

Mer från: