Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Tipsen som kan höja din pension

Författarintervju: Att spara till pensionen innebär många knepiga val. Nils Bacos bok "Bli inte blåst på pensionen" vill hjälpa till att hitta rätt.

Varför har du skrivit boken ”Bli inte blåst på pensionen” (Adalta 2012)?
– Jag har alltför ofta kunnat konstatera att personer som har gått i pension har mindre pengar att röra sig med än de borde ha. Med rätt kunskaper och en helhetssyn hade resultatet kunnat bli mycket bättre. Kunskaper som man måste skaffa sig under tiden man arbetar.

I boken hävdar du att det kan vara mer intressant att få högre lön än att själv spara till pension. Förklara.
– De flesta löntagare får högre allmän pension, föräldrapenning och sjukpenning när inkomsten höjs. Dessutom är skatten lägre på arbetsinkomster än på pensionsinkomster.

Vilka är vanliga misstag som anställda begår när det gäller deras egen pension?
– Att utnyttja pensionsavdrag när man har låga inkomster. Att inte ha kunskap om pension när man förhandlar om nytt jobb. Att inte begära högre lön eller tjänstepension av arbetsgivare som inte omfattas av kollektivavtal.

Och vad missar företagarna?
– Den som betalar pensionsförsäkringspremier får mindre i pension än de som tar ut lön och sedan sparar skattade pengar. Alltför många missar att räkna fram vilket sätt som är mest lönsamt när man tar ut pengar ur företaget. Man har inte en helhetsbild av sin och företagets ekonomi.