Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ta kommandot över din sömn!

I bland känns det som att sömnen inte hinns med på dygnets få timmar. Marie Söderström, psykolog och forskare med KBT-inriktning på Stressmottagningen, jobbar med sömnstörningar. Hon menar att rutiner för att varva ned, rörelse och acceptans är nycklarna till att sova gott om nätterna. Läs mer om hennes tips för en bättre sömn.

1 Hitta rutiner. Det är viktigt att hitta rutiner som lär kroppen att det snart är dags att sova. Planera in en timme innan läggdags där du gör något avkopplande du tycker om; se en bra tv-serie, läs en bok eller prata med din partner.

2 Aktivera dig. Fysisk aktivitet minskar stressen, ökar avslappningen och förbättrar djupsömnen. Kropp och hjärna vill växla tempo. Att dela upp arbetsdagen så den inte blir för monoton kan göra underverk, eller att ta en promenad på kvällen.

3 Ta vara på ljus och mörker. Försök få dagsljus på dagen, när det är kväll låt det vara mörkt. Ljus från teknik kan störa. Stäng av telefon, dator och sitt inte uppe och zappa planlöst på tv:n.

4 Acceptans. Blir du stressad av att inte kunna sova så förvärrar det, gå upp en stund och börja om. En avslappnings-app kan vara ett bra stöd.

5 Tålamod. Det går att hitta tillbaka till sömnen igen, hjärnan är som vilken muskel som helst och måste tränas i att lära sig sova om problemen är stora. Ta en sak i taget för att hitta nya sovrutiner. I bland kan det behövas hjälp utifrån.