Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Två unga glada killar, en i ljusblå jeansskjorta den andra i vinröd skjorta som sitter vid ett arbetsbord och tittar in i kameran med varsitt leende.

Staten behöver fler ekonomer

Inom staten ökar behovet av kompetenta ekonomer, det är dels höga effektiviseringskrav och en generationsväxling som driver fram rekryteringsbehovet. Tillväxtverket är en myndighet som behöver flera kompetenta ekonomer framöver.

Stagen behöver fler ekonomer framöver. Nu finns inga exakta siffror på rekryteringsbehovet men 2 300 ekonomer kommer att gå i pension de närmaste tio åren, enligt statistik från Arbetsgivarverket. Det innebär ett rekryteringsbehov på minst cirka 11 procent – om man ersätter med nya medarbetare.

Läs mer: Statens flytt av myndigheter inte bara positiv

På Tillväxtverket arbetar cirka 440 medarbetare, av dem har uppskattningsvis en tredjedel ekonomisk bakgrund, inklusive nationalekonomi. Myndigheten har ett fortsatt behov av kompetenta ekonomer framöver.

Läs om: Håll dig anställningsbar

Leende mörkhårig skäggig man.
Homan Sadat

– Vi behöver duktiga ekonomer som tittar på, och kan analysera företeelserna bakom siffrorna. För oss hänger digitalisering, effektivisering och kompetens samman. Vi använder digitala verktyg för att jobba smartare och göra saker enklare i våra processer. Målet med digitaliseringen är att höja kvalitén på vårt arbete. Medarbetarna får samtidigt en kompetenshöjning genom att de lär sig nya digitala verktyg, arbetssätt och metoder, säger Homan Sadat, ekonomichef på Tillväxtverket. 

Läs också: Ekonomer behöver kunna programspråk

Bli medlem

Är du nyfiken på hur lönestatistiken ser ut för offentliganställda ekonomer? Du som medlem har tillgång till omfattande lönestatistik för olika sektorer. 

Mer från: , , ,