Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så undviker du onödiga tankefel på jobbet

Många misstag går att undvikas bara man tänker efter före. Civilekonomen Jens Bäckbom har skrivit en bok som ska hjälpa läsarna att undvika tankefel som sätter käppar i hjulet på jobbet.
Tänka, rätt & fel (Roos & Tegnér).

Under den senaste tiden har det kommit en strid ström av böcker som på olika sätt intresserar sig för hjärnan och hur man bäst använder den i arbetslivet. Jens Bäckbom menar att hans bok, Tänka, rätt & fel, behövs eftersom det som han tar upp ofta saknas i högskoleundervisningen.

– När jag läste till ekonom läste vi bokföring och finansteori men inte om hur hjärnan låter sig luras av kontraster och andra praktiska saker som påverkar besluten när man jobbar i någon form av chefsposition eller ska driva saker i praktiken.

Läs även: Så kopplar du ihop hjärnorna i gruppen

Här är några konkreta tips från Jens Bäckbom:

1. Gör checklistor. ”Det kan låta trist, men när beslut som färgas av magkänslan drar i väg med en då är checklistor ett bra verktyg att ha till hands. Det ska vara en lista med objektiva kriterier som är satta på förhand. Listan ska inte göras när man redan står där med känslorna.”

2. Förhåll dig objektiv. ”Det är lätt att bli förälskad i sin egen idé och leta efter argument för att bekräfta den. Gör i stället tvärtom: Låt någon annan försöka smula sönder sin hypotes. Det är också bra att känna till olika sätt man kan bli manipulerad på, som när kontrasteffekten eller förankring används i försäljningssammanhang.”

3. Sätt upp mätbara mål. ”Jag tror som koncept på mätbara mål och det ska vara mål där det går att avgöra om man uppnått dem. Hellre många små mål än få stora. Stirra dig inte blind på andra människor utan sätt upp dina egna mål.”

4. Våga ta risker. ”Man åstadkommer aldrig någonting utan att ta lite risker då och då, men risktagande rör upp känslor vilket gör att det är lätt att göra bort sig. Att försöka vinna tillbaka pengar man tidigare förlorat är ett klassiskt exempel på detta. Motmedlet är att försöka tänka i väntevärden, och att basera risktagande på kalkyler.”

Läs även: Ta hand om din hjärna

Jens Bäckbom

Ålder: 35 år.
Familj: Sambo.
Bor: Lilla Essingen, Stockholm.
Utbildning/bakgrund: Examen med inriktning mot finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och motsvarande civilingenjör i teknisk fysik.
Gör: Driver IT-företaget Benchmarking Alliance som erbjuder analysverktyg för hotell- och besöksnäringen. Undervisar i Excel och ställer upp med läxhjälp för gymnasister.

Mer från: ,