Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så skriver du ansökningsbrev

Glöm alla myter om intressanta typsnitt eller färgglada brevpapper. Till syvende och sist är det ändå vad du skriver som räknas.

– Krångla inte till det. Ett enkelt format med lättläst typsnitt är det som funkar bäst. Oftast blir ansökningarna lästa på dataskärmen och därför ska man skriva kortfattat och undvika färger och originella ramar, säger Fredrika Schartau, rekryteringschef på Poolia.
Bäst är att skriva rakt och enkelt. Att direkt referera till tjänsten eller annonsen och se till att det står rätt företagsnamn.
– Börja med att berätta varför du vill ha tjänsten, till exempel att du har helt rätt bakgrund och erfarenhet eller att du alltid har drömt om att jobba med just de här frågorna, rekommenderar Schartau.

Nyckelordet är engagemang. Att visa sitt ärliga intresse för rollen och kunna understryka det man säger med tidigare erfarenheter och meriter.
– Vill du jobba i resebran-schen så är dina språkkunskaper eller intresse för andra kulturer värda att nämna och är du intresserad av en tjänst inom ideella sektorn så kanske du kan framhålla ditt engagemang i Amnesty.
– Det gäller att förstärka just de sidorna, att matcha det du säger i cv:t, förklarar Fredrika Schartau.

Avsluta gärna ansökningsbrevet med några personliga rader som visar vem du är, men inte nödvändigtvis om hur många hundar och katter du har där hemma. Snarare kort om familje­situationen och dina intressen.
– Ljug inte men tänk till. Vill du jobba med miljöfrågor så kanske du ska berätta om dina naturintressen.
– Och undvik att relatera till kontakter inom företaget, om du bor granne med vd:n eller kanske känner någon annan tung näringslivskändis. Sådant kan nästan slå tillbaka negativt i stället. I en ansökan måste du kunna stå på egna ben, säger Fredrika Schartau.

Fakta

Ansökningsbrevet
Rätt
❱ Använd ett enkelt format med lättläst typsnitt.
❱ Uttryck dig rakt och enkelt, skriv kortfattat.
❱ Referera direkt till tjänsten eller annonsen.
❱ Börja med att berätta varför du vill ha tjänsten, matcha med din ansökan. Understryk det du säger med tidigare erfarenheter och meriter.
❱ Avsluta kort om din
familjesituation och dina intressen.

Fel
❱ Udda typsnitt och originella ramar.
❱ Fel företagsnamn.
❱ Alltför ingående information om din privata situation, antal katter och hundar etc.
❱ Name-dropping, kontakter i företaget eller näringslivet. I en ansökan måste du kunna stå på egna ben.
Källa: Fredrika Schartau, rekryteringschef, Poolia

Mer på civilekonomen.se