Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Bygg upp din erfarenhet

Att jobba som konsult eller söka sig till en medelstor arbetsgivare kan vara smarta strategiska drag när du planerar för din karriär. Tänker du dig för kan du både bygga upp ditt kontaktnät och din erfarenhetsbank.

Många studenter har gedigna cv:n, men hur bygger man upp en erfarenhetsbank från arbetslivet när man är ung och kanske fortfarande pluggar? Det är dags att börja fundera på sommarjobb eller extrajobb som boostar din karriär. Du kan bygga både upp kontaktnät och erfarenhetsbanken genom att vara smart.

Anna Aurell-Sundvall – Gruppchef på Experis Karriärnätverk:

Hur ska jag tänka när jag ska söka mitt första jobb?
– Sök ett arbete på ett medelstort till större företags ekonomifunktion. Då får du möjlighet att arbeta med reskontra, löpande bokföring, avstämningar, förberedande bokslutsarbete och med lite tur också årsbokslut och analys. Större företag har vanligen flera personer på ekonomiavdelningen och arbetar i ett eller flera affärssystem. Du får god kunskap och förståelse för struktur inom ekonomifunktionen och de pågående förbättringsarbeten som pågår.

Vart ska jag vända mig?
– Skapa ett bra cv, en profil på Linkedin och ta med all viktig information. Registrera dig på Sveriges största jobbsökarsajter. Lägg tid på att noggrant välja var du registrerar ditt cv, utifrån de tjänster du söker.

Läs också: Så skaffar du dig ditt första jobb

Carl Mellström – Talent manager på Dfind Finance:

Hur ska jag tänka när jag ska söka mitt första jobb?
– Det är viktigt att framhäva den erfarenhet du har om du saknar arbetslivserfarenhet. Har du jobbat under sommarloven, suttit med i en bostadsförening eller engagerat dig i olika projekt på universitetet så ska du fokusera på dessa. Om du skriver i ditt cv att du är en ambitiös, hårt arbetande och snabblärd person så visar sig alla dessa egenskaper som bäst i de saker du engagerat dig i.

Vart ska jag vända mig?
– Extraarbete eller praktik hos ett företag ger god erfarenhet som är guld värt när man sedan söker jobb efter examen. Då finns även chansen att få stanna kvar på företaget där man jobbat extra. Visstidsanställningar kan vara ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden och snabbt skaffa sig relevant arbetslivserfarenhet för att bygga ett slagkraftigt cv.

Läs också: Unga talanger flyr usla chefer

Arda Kurdoglu – Talent engagement specialist på Adecco:

Hur ska jag tänka när jag ska söka mitt första jobb?
– Ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden är att söka sig till tjänster som erbjuder visstidsanställningar alternativt konsultuppdrag. På så sätt skaffar du dig viktig arbetslivserfarenhet samtidigt som du påbörjar din yrkeskarriär.

Vart ska jag vända mig?
– En anställning som konsult leder ofta till att både ditt sociala och professionella kontaktnät växer, det finns också chans att du erbjuds tjänster som aldrig når den öppna marknaden. Med andra ord, bygger man sin arbetslivserfarenhet genom en anställning via konsultbranschen.

Läs också: 2500 nya jobb på revisionsbyråerna

Vi höjer ett varningens finger för att:

  • Vänta till sista ansökningsdag.
  • Vänta med att kontakta drömarbetsgivaren tills du ser en annons.
  • Inte våga dig fram vid mässor och företagsevent.
  • Glömma vilka tjänster du sökt och be rekryteraren friska upp ditt minne då denne ringer för att boka intervju.
  • Fråga om din ansökan har kommit in. Det har den.
  • Att komma oförberedd till intervjun och enbart säga att du vill ha ett jobb.
  • Slarvfel i cv:t – det ser bara oprofessionellt ut.
  • Ha en oproffsig mejladress, som cat_lover_92@.
Mer från: , ,