Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så sänker du kostnaden för kurslitteraturen

Kurslitteraturen är en stor utgift för en fattig student. Men det går att få ner kostnaden. Philip Axelsson i Växjö driver Studentapan. Han tipsar om hur du gör.

I USA har priset för kurslitteraturen för collegestudenter ökat tre gånger så mycket som inflationen sedan 1977, enligt statistik från Bureau of Labor Statistics Data. Man kan anta att utvecklingen varit liknande i Sverige. För en svensk student kostar kursböckerna, enligt några år gamla uppgifter, i snitt cirka 3 000 kronor per termin. Inte så konstigt då att det på senare år vuxit fram flera digitala tjänster för kurslitteratur. Philip Axelssons Studentapan är ett sådant exempel.

Läs även: Hon är Årets studentföretagare

Här är hans råd för att sänka kostnaden:

Avvakta. Vänta med att köpa litteraturen tills du vet att du verkligen kommer att ha användning för den. Lärare väljer att vara på den säkra sidan och har hellre för många böcker än för få på litteraturlistan.

Köp begagnat. Du kan spara upp till 70 procent jämfört med nypriset genom att köpa begagnat, och sparar även på miljön. Olika Facebook-grupper är det populäraste sättet, men se upp för bedrägerier.

Låna i förväg. Be om titlarna i förväg och låna på biblioteket när böckerna fortfarande finns tillgängliga. Låter det smörigt att kontakta läraren innan introduktionsföreläsningen? Vem bryr sig, när du sparar pengar.

Dela. När du ändå behöver köpa nytt, dela på böcker och kostnad. Kräver planering. Jag rekommenderar att man är högst tre som delar. Bäst är att vara två, redan där har man halverat kostnaden.

Läs även: Så lyckas du med studierna

Fakta

Digitala tjänster för kurslitteratur

Studentapan.se Grundaren Philip Axelsson fick idéen till Studentapan när han själv började plugga. På hemsidan, som lanserades i januari 2014, kan studenter tjäna pengar på sälja studiematerial av olika slag. Det är också en marknadsplats för att köpa och sälja begagnad kurslitteratur. Visionen är att skapa ett ”Netflix/Spotify” för kursböcker där författare och lärare kan publicera böcker direkt och kringgå förlagen.

Bookboon.com År 2005 blev det danska företaget det första nätbaserade bokförlaget i världen att ge ut kostnadsfria kursböcker för studenter. De flesta böcker är på engelska, men det finns även böcker på svenska. Tonvikten ligger på ämnen som teknik och ekonomi. E-böckerna finansieras via annonser från företag som vill nå studenterna. Det är också skälet till varför du måste registrera dig för att hämta hem kursböckerna.

Sture Student 2.0. Med appen, som skapats av studenter, kan du sälja och köpa begagnad kurslitteratur. Den som letar efter en speciell bok kan lägga den i ”Min önskelista” så skickar appen en push-notis när boken har kommit in. Det är enkelt att lägga upp en egen annons och man kan sortera böckerna efter pris och närhet. Numera går det även att köpa ny kurslitteratur via ett samarbete med Cdon.com.

 

Mer från: ,