Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Så lyckas du som konsult!

Drömmer du om att bli konsult i egen firma? Men alla passar inte i rollen. Det säger managementkonsulten Marianne Olsson, som skrivit en guide om hur man lyckas som konsult.

Krävs det en viss personlighetstyp för att lämpa sig för konsultrollen?
– Det ställs högre krav på konsulter än anställda generellt. Det gäller alla hygienfaktorer som att alltid komma i tid, vara förberedd och ligga steget före kunden, men också att vara bäst på själva leveransen. En konsult ska helt enkelt vara ”en bättre människa”.

Vem skulle du direkt avråda från att bli konsult i egen firma?
– Primärt den som inte har undersökt om det finns en efterfrågan på sitt erbjudande eller som inte känner sig trygg med att sälja sig själv!

Marknadsföring är tufft för många. Hur fyller man order-boken som konsult?
– Det är viktigt att kunna sälja sig själv och dra fördel av möjligheterna med det digitala landskapet i dag.

Vad är nyckeln till att kunna överleva ekonomiskt?
– Ett långsiktigt agerande där uppdrag-, leverans- och försäljningsprocesser löper parallellt för att skapa intäkter på kort och lång sikt. Kom ihåg att konsultåret bara är nio månader och planera utifrån det.

Att kunna bygga förtroende hos kunden rankas som viktigaste framgångsfaktorn i din bok. Ditt recept för att skapa förtroende?
– Förtroende byggs upp genom kontinuerlig kommunikation och att lyssna in kundens behov. Agera långsiktigt och fokusera på kundnyttan. Då vinner båda parter.

På plats tre efter kommunikation rankas förmåga att kunna lyssna. Men behövs inte alla faktorer tillsammans?
– Jo, de topp-3-faktorerna: skapa förtroende, kommunicera och lyssna är alla centrala tillsammans för att lyckas som konsult. Den ena fungerar inte utan de andra.

Vad är den vanligaste orsaken till att konsultuppdrag havererar?
– Dålig planering och orealistiska tidplaner. Ofta anlitas en konsult på grund av tids- eller kompetensbrist och förväntas då leverera på redan beslutade förutsättningar.

Ditt bästa råd till ekonomer som vill lyckas som konsulter!
– Gör ett bra jobb så får du ännu mer jobb.

 

Fakta

Lästips: Konsultboken – Guiden till att lyckas, Marianne Olsson (Liber)