Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Elva tips för att lyckas med studierna

Mitt uppe i pluggandet? Då kanske du inte hinner tänka på framtiden. Men det är nu du har chansen att bana din egen karriärväg. Här ger studenten Ida Sisohore sina bästa tips på hur du lägger grunden för din egen framgång.

Ida Sisohore är ordförande för Civilekonomernas studentutskott och är i sluttampen av sina studier till civilekonom. Här ger hon sina bästa tips på hur du klarar studierna och lägger grunden för din karriär.

Läs även: Förbered för karriären under studietiden

  • Många av de saker vi gör under vår studietid har faktiskt betydelse och visar att vi kan hantera flera saker samtidigt, alltså ha flera bollar i luften. Det visar till exempel att du är duktig på att planera. Detta har inte enbart betydelse när vi söker arbete. Jag tror även att det kan ha betydelse under vår karriär eftersom det hjälper studenter att bygga relevanta nätverk, som är a och o på dagens arbetsmarknad.
  • Engagemang vid sidan av studierna kan vara till hjälp senare i karriären eftersom det visar att studenten har egenskaper som många företag söker. Det handlar inte enbart om att studenten behöver arbeta extra för att kunna lyfta fram dessa egenskaper.
  • Har du haft en ledarroll i kåren? Lyft fram detta!
  • Har du arbetat som studentambassadör? Det visar att du kan hantera människor.
  • Har du suttit som ledamot? Det visar att du varit delaktig i beslutsfattande.

Läs även: Här är de viktigaste cv-trenderna

Så lyckas du med studierna!
Anteckna  under föreläsningarna. Många föreläsare tar oftast upp det som de anser vara viktigt (vilket oftast speglar sig i deras tentor).
Hitta din studieteknik. Hur din vän lär sig bäst må inte vara sättet som du lär dig bäst på. Kanske är det att sitta tyst i ett rum och läsa? Kanske är det att sitta i ett grupprum med andra studenter och diskutera? Kanske är det att studera under kvällarna?
Lär dig att planera. Var ute i god tid. Börja inte tentaplugga den sista veckan – se skolan som ett heltidsjobb och gör det du behöver göra varje dag. Det gör att du under den sista tentaveckan kan repetera det som inte hunnit sätta sig.
Kalendern är din bästa vän. Vad har du att göra? När har du dina deadlines? Arbetar du extra? Grupparbeten? Allt detta kan vara svårare än vad man tror att memorera (och en stressfaktor). Skriv ner allt som du har att göra så slipper du fundera på det.
Våga samtala med dina professorer. De är här för att hjälpa dig. Något du inte förstår? Något du skulle behöva få förklarat för dig ur ett annat perspektiv? Vem kan detta bättre än den som undervisar i ämnet?
Skriv sammanfattningar. Det har hjälpt mig repetera kapitel och annat viktigt, dagligen. Det är ett otroligt bra verktyg inför tentorna, i stället för att läsa om boken har du det viktigaste i din sammanfattning.

Läs även: Tips inför första anställningsavtalet

Mer från: , ,