Så hittar headhuntern dig!
Även om det finns annat som spelar in i urvalet av tänkbara kandidater till en ledig tjänst så går det nästan inte att överdriva betydelsen av hur du aktivt arbetar med ditt nätverk. Det konstaterar Patrik Sundelin, manager och founding partner på headhunterfirman Gazella.
– Det finns ingen genväg när det gäller bästa sättet att få kontakt med headhunter, utan det handlar om hårt slit, utföra ett riktigt bra jobb och att marknadsföra sig själv i rätt forum. Inom Gazella arbetar vi mycket uppsökande för att få in rekommendationer från vårt nätverk, säger han.
Läs också: Så jobbar headhuntern
Många hoppas bli hittade
Men Gazella jobbar även proaktivt för att kontakta och intervjua personer som man tror kan vara bra att ha i databasen för framtida rekryteringar.
– Faktum är att man kan se en tendens till att antalet ansökningar till tjänsterna minskar. Det blir allt fler som utgår från att de kommer att bli kontaktade om de är intressanta, säger Patrik Sundelin.
Den tydligaste trenden under de senaste åren inom
rekrytering, menar han, är att kandidater blir bättre på att marknadsföra sig själva och bygga sina egna varumärken. Vikten av Linkedin har också ökat markant, som ett sätt att nyttja sitt nätverk på bästa sätt.
– Den grupp som har blivit extra framstående med att bygga sig ett professionellt varumärke är personer inom interim management. Många av dessa arbetar med att bygga upp sitt nätverk genom event, befintliga kontakter och att gå med i olika professionella nätverk.
Utöver Linkedin kan det också visa sig vara avgörande att man har berättat i sitt ”traditionella” nätverk att man är intresserad av nya utmaningar.
–Om man som kandidat kommer in i en rekryteringsprocess via rekommendationer får man som regel en mycket bra position, säger Patrik Sundelin.
– Det kan så klart vara en balansgång att berätta om det om man sitter på en tjänst som man inte nödvändigtvis är sugen på att lämna inom det närmsta året, utan bara vill ha ”ögonen öppna”. Men det enda man kan göra då är att välja att meddela dem man litar på.
Boka intervju själv
Ett annat alternativ för att öka sina chanser att bli upptäckt är att helt enkelt kontakta ett rekryteringsföretag som man tycker har en intressant inriktning, för att boka en intervju och se om det finns intresse.
– Det är något vi gärna och ofta gör eftersom det är värdefullt för oss att kartlägga profilerna inom vår nisch; ekonomi och finans.
Något som man alltid ska ha i åtanke när man samarbetar med en headhunter är transparens och ärlighet; man ska aldrig ”modifiera sanningen”, som Patrik Sundelin uttrycker det.
– Genom att själv jobba på det sättet kommer man bli behandlad på samma sätt av sin headhunter, och på det sättet bygger man upp en relation.
Det är till exempel viktigt att vara öppen med sin situation om man är inne i flera rekryteringsprocesser samtidigt.
– Det behöver inte vara något problem, så länge vi vet om att det är så. Vi kan till och med eventuellt påskynda vår process om det exempelvis behövs ett snabbare besked än planerat.
Fakta
Patrik Sundelin
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo.
Utbildning: Ekonomie kandidatexamen med inriktning marketing och management, Handelshögskolan i Stockholm.
Jobbar som: Manager och founding partner, Gazella.
Bakgrund: Arbetat inom headhunting sedan 2009.
Fakta
Headhunterns bästa tips:
1 Etablera ett stort nätverk, då blir du lättare synlig för rekryterare.
2 Be tidigare kollegor och chefer att rekommendera dig på Linkedin så att rekommendationerna blir synliga för hela ditt nätverk.
3 Håll din Linkedin-profil uppdaterad. Har man korta interimsuppdrag kanske det kan kännas tidskrävande, men det är en insats som kommer att återbetala sig.
4 Ta själv kontakt med några headhunting-firmor och skapa en nära relation med en eller ett par headhuntrar som du ser till att du är ”top of mind” hos.
5 Delta i event och gå med i olika professionella nätverk och i olika grupper på Linkedin inom din nisch.
6 Skapa en egen hemsida där du har ditt cv och berättar mer utförligt om vad du gjort i yrkesväg, eller om ditt bolag om du arbetar som konsult.
Bonustips! Våga vara ”osvensk” och lyft fram det som du är riktigt bra på.