Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Nina Forssblad Fotograf: Andreas Dybeck

Så blir du en stjärna på Linkedin

Hur får du rekryterare att hitta dig på Linkedin? Ska du ha med foto och ska du tacka ja till alla kontaktförfråganingar? Förbundets karriärexpert Nina Forssblad har svaren som du borde känna till.

Hallå där Nina Forssblad, karriärexpert på Civilekonomerna, hur användbart är Linkedin för ekonomer som söker jobb i dag?
— Linkedin är verkligen användbart för alla som söker jobb eller letar efter nya kontakter. Det gäller bara att anpassa den information man lämnar, precis som i ett traditionellt CV.

Finns det alternativ till Linkedin?
— Det finns massor av andra nätverk förutom Linkedin men Linkedin är just nu det största professionella nätverket med runt 365 miljoner användare i världen. Det är också det nätverk som flest rekryterare använder.

Läs även: Nio LInkedin-tips för att hitta nytt jobb

Tillbaka till Linkedin. Avgörande för att bli hittad av rekryterare är att ha rätt profil. Vad ska man tänka på för att sticka ut?
— Första steget är att tänka igenom syftet med Linkedinprofilen. Är det att hitta nytt jobb, nya kontakter eller bygga ett nytt nätverk? Därefter skapar man profilen för att passa syftet. Det är viktigt att ha en fullständig profil och man får på sidan hela tiden tips om hur man kan förbättra profilen så profilstyrkan blir 100 procent.
— Yrkesraden som ligger under fotot är det första en rekryterare ser, så använd den på bästa sätt. Under fotot finns en länk som du kan lägga i din e-postsignatur. Den som klickar på den kommer direkt till din Linkedinprofil. Skapa gärna en personlig webbadress för ditt konto.
— Välj språk i profilen. Många har sin profil på engelska men om man vill arbeta i Sverige och rekryterarna söker på svenska, blir man inte hittad. Då är det bättre att ha profilen på två eller flera språk.
— Var noga med stavning och språkbruk — många blir bortsorterade på grund av slarvigt språk. Även på Linkedin gäller det att undvika floskler. Viktigt är också att komma fram till vad det är för sökord man ska använda för att bli hittad i sökningar. Är det projektledare ska man använda ordet många gånger i texterna. Tänk också på att ta upp språk- och IT-kompetens. Ta gärna med ideellt arbete och engagemang utanför arbetet. På Civilekonomernas karriärskola finns tre filmer om hur man använder Linkedin på bästa sätt.

Är foto ett måste?
— Ja, det är bra att ha ett foto som är professionellt och välliknande men som inte ser ut som ett passfoto. Det är trovärdigt att ha ett foto som privatperson. På Linkedin finns många företag som har konton utan foto och därför är det vanligt att rekryterare filtrerar bort konton utan foto.

Sedan ska man vara aktiv. Vad betyder det konkret?
— Mina tips är att vara inne på Linkedin regelbundet, göra uppdateringar, svara på förfrågningar, delta i gruppdiskussioner och dela med sig av kunskap och erfarenhet.

Många kontakter kan smälla högt hos rekryterare men ska man tacka ja till alla kontaktförfrågningar?
— Det finns olika synpunkter på det. Att ha många kontakter ger förstås fler möjligheter att nätverka, att få tips och att bli kontaktad. Samtidigt vill man ha en rimlig chans att nätverka med sina kontakter och inte ha dem som en samling namn. Om man får en kontaktförfrågan av någon man inte känner till, är mitt tips att gå in och titta på den personens konto. Verkar det vara en intressant kontakt att odla eller någon som redan har extremt många kontakter? Har personen många rekommendationer och vad ger de för bild?

Hur ska man jobba med nätverk på Linkedin?
— På olika sätt. Dels genom att hålla kontakt med sina kontakter, som till exempel att gratulera till nytt jobb eller att lägga ut tips på lediga tjänster på din arbetsplats eller länk till intressant diskussion. Men också genom att gå med i grupper och vara aktiv i diskussioner och dela kunskaper och kompetens. Man kan vara med i upp till 50 grupper. Ett annat tips är att skriva personliga inbjudningar till dem du vill ha som kontakt på Linkedin och inte använda standardbrevet.

Att vara tydligt att man letar efter ett uppdrag är en återkommande rekommendation. Men är inte risken att man tappar förtroende hos företaget man i dag är anställd hos om man skyltar offentligt med att man vill vidare?
— I inställningarna för sin profil väljer man inställningar för till exempel om man vill visa uppdateringar för alla kontakter. Det är klokt att tänka på hur man hanterar inställningarna för kontot just med tanke på nuvarande arbetsgivare.

Hur kan man själv aktivt söka jobb på Linkedin?
— Till att börja med genom att faktiskt tala om i sin profil att man söker jobb. Sedan finns många vägar. Att följa företag, organisationer eller myndigheter genom att gå med i deras grupper gör att du får uppdateringar. Rekryteringsföretagen finns också på Linkedin. Precis som man kan följa personer, organisationer och företag i andra digitala kanaler, kan man följa ämneskanaler eller personer på Linkedin Pulse och på så sätt få tips om vad som pågår — samtidigt som man kan använda informationen.

Fakta

Tips

Ta reda på mer om hur du vässar din Linkedin-profil:

* På Civilekonomernas karriärskola finns tre filmer om hur man använder Linkedin på bästa sätt.

* Även AEA har nyttig information om hur du vässar din Linkedin-profil.

Mer från: ,