Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Rätt fokus: Catharina hittade lugnet

Ibland blir stressen för mycket. Då sluter Catharina Mannerström ögonen och lyssnar på sin andning i fem minuter. »Sen betar jag av allt i tur och ordning utan problem«, säger hon.

Som controller har civilekonomen Catharina Mannerström hand om ekonomin och har också personalansvar. Under året har företaget hon jobbar på gått igenom nedskärningar och den allmänna stressen har ökat. I höstas gick hon därför en kurs i mindfulness.
– Vi fick lära oss att använda våra sinnen, som lukt, hörsel och känsel, för att släppa alla tankar och fokusera på nuet. Det som fastnade var att jag inte ska gräva ner mig i sådant som jag inte kan påverka, och att de här enkla metoderna kan ge stort resultat.
Och när personalfrågorna strömmar in tillsammans med krav på budgetlösningar, och hon försöker ha ett samtal men avbryts av en ringande telefon, då återvänder hon till knepen för att hitta nuet.

– För det mesta försöker jag lyssna på min andning. Efter fem minuter är jag lugnare och det går lättare att arbeta. Och även om jag inte får ihop allt kan det kännas okej, tidigare hade jag mycket mer prestationsångest.
Även om Catharina Mannerström inte har tränat en kvart varje dag, som hon rekommenderades på kursen, så försöker hon få in mindfulness i det dagliga livet. När hon är ute och går kan det handla om att bara tänka på hur hon sätter ner den ena foten framför den andra. Hemma kan hon sitta och lyssna på ljuden runt omkring henne.
– Den här veckan har varit jättestressig, men trots att det är fredag är jag inte trött. Det har nog att göra med att jag blivit bättre på att hitta lugnet.

Fakta

❱ Namn: Catharina
Mannerström.
❱ Ålder: 43.
❱ Familj: Sambo och två barn.
❱ Bor: Gränna.
❱ Jobb: Controller SWP Nordic.
❱ Utbildning: Civilekonom från Internationella ekonomlinjen vid Växjö universitet.
❱ Fritidsintressen: Barnen, läsa, spela dataspel och gå på långpromenader.