Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Maria Åsberg Foto: Annika Af Klercker

Psykisk ohälsa: Chefen måste våga fråga

Chefen är en av få personer som kan hjälpa en anställd som är på väg att bli utbränd, säger psykiatriprofessor Marie Åsberg. Därför behöver chefer kunna upptäcka vem som är i farozonen och veta hur man pratar med anställda om hälsa.

Det är de ambitiösa medarbetarna som löper störst risk att drabbas av utmattningssyndrom.

– Ofta är det människor som själva tycker att de är stresståliga. Men de har svårt att säga nej och är angelägna om att vara duktiga.

Det säger Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Hon var den forskare som, i början av 2000-talet, rekommenderade Socialstyrelsen att officiellt börja använda termen ”utmattningssyndrom” i stället för ”utbrändhet”. Hon menar att ”utmattningssyndrom” har mer tyngd och bättre fångar vad det handlar om.

Läs också: Så hittar du lugnet till semestern

Dålig sömn ett tecken
Ett typiskt tecken på utmattning är långvarig trötthet, som både beror på att man har svårt att somna och på att man vaknar mitt i natten. Tröttheten gör att personen får svårt att koncentrera sig på jobbet.

– Den som är på väg att bli utmattad tappar också ofta arbetsglädjen och drar sig undan kollegerna, säger Marie Åsberg.

För den som är chef kan det uppstå ett dilemma.

– De här medarbetarna är ju väldigt bra arbetskraft. De är solidariska till tusen och ställer alltid upp och fixar det som behöver bli gjort. Här gäller det att en chef ser medarbetarna som fina resurser, som inte får ta skada.

Ofta tar det många år av stress innan en anställd verkligen går in i väggen. En del klarar av att ändra sin livsstil när de inser vad de håller på med, medan andra bara slår bort signalerna.

– Om den anställde inte klarar av att sätta gränser är det chefens ansvar att göra det. Som chef får man inte vifta bort problemen genom att säga att ”så här har alla det”.

Läs också: Hitta tillbaka till sömnen

De bästa förutsättningarna skapas när en chef kontinuerligt arbetar för att skapa god kommunikation och för att arbetsplatsen ska präglas av trygghet och respekt.

–En chef måste kunna ställa frågan ”hur mår du” eller ”hur sover du, egentligen” utan att medarbetaren uppfattar det som en anklagelse.

Chefen behöver vara väldigt tydlig. Många som blir utmattade skäms eftersom de har satsat allt på att göra bra ifrån sig.

– Säg: ”Det här handlar inte om att du är svag. Du är jätteduktig och det är därför du har hamnat här.” Chefen måste våga tala och våga fråga!

Läs också: Ta hand om din hjärna

Samtal hjälper
Ytterligare en förebyggande åtgärd är att organisera samtalsgrupper på arbetsplatsen. Marie Åsbergs kollega Ulla Peterson vid Linnéuniversitetet har forskat kring detta.

– I en sådan grupp träffas anställda som känner sig stressade och pratar utifrån ett tema. Gruppen ses en gång i veckan på arbetstid. Det är ingen terapi, utan medarbetarna delar med sig av sina egna strategier för att hantera stress, säger Marie Åsberg och fortsätter:

– Det här har visat sig verkligen fungera, deltagarna uppfattar att de får mer inflytande och att arbetsbördan lättar. Sjukskrivningarna minskar.

Läs också: Så löser du konflikterna på jobbet

Fakta

Maria Åsberg tipsar om varningstecknen och hur man ska agera som chef

Medarbetaren:
* Är den i arbetsgruppen som alltid tar på sig extra uppgifter och jobbar över.
* Tappar arbetsglädjen, drar sig undan och ”hinner inte” fika.
* Har kort stubin, humörsvängningar, är trött och visar tecken på minnes- och koncentrationssvårigheter.
* Får olika fysiska problem som t.ex. magbesvär, spänningar i muskler, nacke och axlar.

Chefen:
* Behöver hysa ett äkta intresse för medarbetarna och deras hälsa och ha en verklig önskan om att hjälpa till.
* Bör agera på ett taktfullt och respektfullt sätt i samtal med medarbetaren.
* Ska inte fokusera på att ha dåligt samvete för situationen som har uppkommit, utan i stället använda sin nyckelposition för att hjälpa medarbetaren att börja sätta gränser.

Förebyggande åtgärder:
* Skapa ett klimat som tillåter djupare samtal. Då kan en chef fråga anställda som stressar hur de mår utan att det uppfattas som en anklagelse.
* Starta en organiserad samtalsgrupp för anställda som stressar, enligt manual utarbetad av Ulla Peterson, lektor vid Linnéuniversitetet. Deltagande har visat sig minska sjukskrivningar.

Om organisationen rekryterar mellanchefer internt — tänk på att ge dem adekvat stöd och utbildning. Mellanchefer är ofta extra utsatta (stort ansvar och små resurser).