Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Prata för dig själv – bra för karriären

Det är nyttigt att prata med sig själv då och då. Och du ska gärna föra dialogen med din inre samtalspartner högt, enligt psykologen Per Naroskin. Tar det emot lite? Här tipsar han om hur du kommer igång.

1) Börja med att mumla lite lågt för dig själv, alltså i stil med att tänka högt. Plocka en tanke här och där när du är ensam och träna på mumlandet flera gånger varje dag. Enklast är att kommentera det du håller på med, oavsett om du står och diskar eller kör bil.

2) Efter ett par veckors träning kan det vara lagom att börja höja rösten (fortfarande när du är ensam). Intrycket blir nämligen ett annat när det du uttalar når dig genom hörseln. Prova med lite varierande volym på talet så att du hittar den nivå som är optimal för dig själv.

Småpratet stör mest på jobbet – detta kan du göra

3) Nästa steg blir att lyssna mer aktivt på vad du säger. Jo, faktiskt: det kan vara så att det du hör inte stämmer riktigt med vad du tänkte säga. Vilket i så fall kan föranleda olika åtgärder: antingen ändrar du lite på det du säger så att det blir som du tänkt dig – eller så öppnar du dig för en ny infallsvinkel. Det är inte ovanligt att man kan överraska sig själv på det sättet.

4) Välj nu ut ett ämne eller problem som du känner att du vill resonera om – med dig själv. Kanske något du ska ta upp på nästa gruppmöte eller argument inför lönesamtalet. Berätta vad du tänkt dig och lyssna på hur det låter. Inta gärna en annan ståndpunkt för att väga de olika åsikterna mot varandra.

Läs också: Så tar du tillbaka makten på jobbet

Mer från: ,