Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Peter Cederqvist, vd Newstart. Foto: Annika af Klercker

”Fokusera på rätt saker”

Efter en tid som egenföretagare upplever många att det förväntade resultatet tar längre tid att uppnå än väntat. Energin och entusiasmen svalnar och tillgången till de resurser som man hade från början är bortblåsta. Hur håller man modet uppe när motgångarna kommer?

Läs också: Fem misstag företagaren gör

En del av lösningen kan vara att slå av på takten och skifta perspektiv, enligt entreprenören och ledarutvecklaren Peter Cederqvist, vd på företaget Newstart.

– Jobbar du för hårt för länge tappar det effekt. Kroppens förmåga minskar vid hög belastning. Ibland är det anledningen till att det inte går så bra, säger Peter Cederqvist.

Framför allt uppbyggnadsfasen är värdefull och ska ses som en tillgång som man investerar i – inte förbrukar. Att fylla på depåerna genom att exempelvis motionera eller äta rätt är minst lika viktigt. Utmaningen för många företagare är att man behöver vara i form för att lösa problem, vara kreativ och motiverad. Annars fungerar inte tjänsten som man vill sälja in.

– Man måste våga ställa den hårda frågan: ”hjälper det här mig att driva min business, eller är det bara bra att ha?” Det är bra med nätverk, mingel och träffar. Men ger det någonting?

När företaget inte utvecklas är det lätt att snegla på konkurrenterna – vad gör de som inte jag gör?

–  Av konkurrenten får du tips och idéer, inga kunder. Fokusera på din egen business och dina styrkor. Det är inte säkert att konkurrenternas sätt är rätt för dig.

Att ventilera utmaningarna med ett bollplank kan vara lösningen.

– Ett bollplank kan vara en kollega i samma sits eller en vän. Det faktum att du utrycker dina tankar sätter igång en process i hjärnan. En aktivitet som lättar på trycket, du får perspektiv och tänker klart.

Kan man rent av coacha sig själv till att bli en bra företagare?

– Absolut, många framgångsrika företagare klarar sig själva. Men var tydlig med vad du gör för att coacha dig själv. Viktigt är att använda sin ambition för att fokusera på rätt saker. Företaget utvecklas då snabbare, vilket ger möjlighet och andrum för att planera på längre sikt och inte bara lösa kortsiktiga problem som tar tid och energi.

 

Så kommer du vidare i motvind

Låt dig inte stoppas som företagare när du kör fast. Här är ledarutvecklaren och chefscoachen Peter Cederqvists bästa tips.

1. Planera för att det aldrig går som du tänkt dig. Här är processen det viktiga – inte planen. Processen ger en idé om vad du ska göra.

2. Fortsätt tro på dig själv och din förmåga. Fokusera på det positiva. Det är lätt att fastna i negativa tankebanor och se hot.

3. Ha en tydlig vision. Vart är du är på väg och varför? De flesta har koll på vad de ska göra, men varför ska kunderna köpa just din produkt eller tjänst?

4. Skaffa bollplank, eller kollegor i samma sits, som du kan diskutera med och få tips av. Att ventilera är ett stort steg. Det ger perspektiv, hjärnan kan koppla av och du kan hitta nya lösningar.

Fakta

Peter Cederqvist, 63

Bor: Lidingö.

Familj: Gift, tre barn, ett barnbarn.

Utbildning: Civilekonom, Uppsala universitet.

Karriär:  Fallskärmsjägarskolan. Över 20 års erfarenhet av arbete som vd, chef och entreprenör inom it-branschen, i Sverige och internationellt. En av grundarna till Microsoft i Sverige 1985.

Gör: Ledarutvecklare och vd för Newstart.

Mer från: , ,