Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Marcus Andersson under introduktionsföreläsningen inför Handelsstudenter i Göteborg. Foto: Henrik Brunnsgård

Nu måste alla ekonomer lära sig Excel

Kalkylprogrammet Excel blir allt viktigare för ekonomer ute i arbetslivet. Det kräver bättre förberedda studenter. Handelshögskolan i Göteborg och JIBS i Jönköping har i höst infört en ny onlinekurs i Excel. Samma kurs kan alla medlemmar i Civilekonomerna få tillgång till för ett kraftigt rabatterat pris (se faktarutan).

Det är hösten 2016. Malmstensalen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är fylld av förstaårsstudenter. Längst fram står Marcus Andersson och håller en introduktionsföreläsning om Excel.
– När vi startade Learnesy trodde jag inte att jag en dag skulle stå och föreläsa, där jag en gång själv satt som nyantagen student, säger Andersson.

Bland arbetsgivare som anställer ekonomer värderas goda färdigheter i kalkylprogrammet Excel allt högre. Det bekräftas av en kartläggning som Utbildning.se nyligen gjort av 749 jobbannonser. Förra året låg Excel-kompetens på nionde plats, i år rankas bara erfarenhet högre än Excel.

– Vi har bra kontakt med näringslivet i Västra Götaland och bjuder med jämna mellanrum in personer i höga positioner för att gå igenom utbildningens relevans och innehåll. Genom åren har vi ofta fått frågan: hur kan ni sätta ut studenter från Handelshögskolan som inte kan Excel, konstaterar Peter Rosén, programansvarig för Handelshögskolans logistikprogram.

När alumni Marcus Andersson ringde förra året var det perfekt tajmning. Peter Rosén lyssnade och tog förslaget vidare till kollegan Carina Gråbacke, programansvarig för ekonomprogrammet. Efter att onlinekursen utvärderats hos CFA (Centrum för affärssystem) fattades beslutet att introducera kursen för studenterna som en obligatorisk del av utbildningen.
– Vi har fått så många signaler och borde ha gjort det här för länge sedan, säger en något självkritisk Peter Rosén.

Den 16 september var det introduktion. Examination sker till våren. Däremellan sköter varje student själv inlärningen i sin egen takt.
– Det finns ingen anledning att ödsla mer tid i sal. Studenterna måste kunna leda sig själva. De får tillgång till kursen i två år. När de klarat examinationen stärker det deras cv, säger Rosén.

Läs även: Hetaste egenskaperna – här är topplistan för ekonomer

Marcus Andersson startade utbildningsföretaget Learnesy tillsammans med Robert Gulevski för drygt två år sedan. Onlinekurserna föddes ur hans eget intresse för Excel som växte så fort han själv kom ut i arbetslivet. Ironiskt nog kunde han själv nära nog ingenting när han 2008 lämnade Handelshögskolan i Göteborg efter att ha läst logistik på kandidatnivå  och redovisning på magisternivå.

– Vi skulle använda Excel i ett grupparbete, men det var bara en i gruppen som behövde kunna använda verktyget och jag överlät det gärna till en annan person. Jag vet att många andra gjorde likadant, säger Marcus Andersson.

Läs även: Handels i Göteborg först med Triple Crown-ackreditering

I höst används den online-kurs som Andersson och Gulevski skapat både på Handelshögskolan i Göteborg och på Jönköping International Business School (JIBS), och enligt Andersson är fler intresserade. Handelshögskolan i Stockholm hör ännu inte till dem, även om professor Per-Olov Edlund håller med om att grundläggande Excel-kunskaper är värdefulla.
– Det har varit viktigt länge och vi har redan ett obligatoriskt moment kopplat till analys och styrning. Och ett ytterligare moment där man använder Excel för att analysera data, säger Edlund.

Marcus Andersson och Krishan Kent var tidigare kollegor på Orkla inköp. Livsmedelsföretaget är nu ett av företagen som också testar Learnesys onlinekurser.
– Excel är ett viktigt verktyg inom de flesta roller på bolaget, till exempel för att skapa beslutsunderlag av stora datamängder. Inom inköp används generellt Excel till att strukturera anbudsförfrågningar, analysera kostnadsförändringar samt att genomföra kategorianalyser, förklarar Krishan Kent, director på Orkla procurement.

Han bekräftar också att kalkylverktyget spelar en viktig roll vid rekryteringar.
– Jag har lagt stor vikt vid att förstå individens förmåga att använda Excel speciellt vid rekrytering av nyexaminerade, säger Krishan Kent.

Fakta

Få 20 procent i rabatt på onlinekursen

Onlinekursen i Excel består av ett antal korta instruktionsvideor och finns både på svenska och engelska. ”Excel Komplett” riktar sig till den som är nybörjare eller självlärd i Excel, och som snabbt vill utvecklas i programmet. Totalt består kursen av 15 kapitel och drygt 80 korta lektioner.

Civilekonomen kan i samarbete med Learnesy erbjuda alla medlemmar i Civilekonomerna en kraftig rabatt. Ordinarie pris för den kompletta Excel-kursen är 1 995 kronor (exklusive moms). Med 20 procents rabatt betalar du bara 1 596 kronor. Varje deltagare får tillgång till kursen under ett år.

Erbjudandet är giltigt till och med den 31 december 2016. För mer information om kursen och hur du anmäler dig: learnesy.com/civilekonomerna

Mer från: , ,