
Nio Linkedin-tips för att hitta nytt jobb
Många rekryteringar går i dag via karriärnätverk, som Linkedin. Mats Kullenberg sträcker sig till att säga att alla rekryteringar går den vägen:
– Nästan 99 procent av alla rekryteringar sker med hjälp av Linkedin. De flesta rekryterare använder det nätverket och då är det viktigt för den som vill ha ett nytt jobb att han eller hon syns där och att man har relevanta uppgifter.
Läs också: Så blir du en stjärna på Linkedin
Enligt Mats Kullenberg så är privata tjänstemän något bättre än offentliganställda på att använda Linkedin, men ekonomer generellt är dåliga på att presentera sig.
– Det här med att skicka in sitt cv håller på att försvinna – om jag ska vara hård. I stället är det bättre att använda Linkedin som ett levande cv och ett fönster där du visar upp vad du gjort och vad du kan.
Och om du nu glömt att lägga till grundskolan i ditt cv, måste hela ditt kontaktnät då se att du uppdaterar din sida?
– Nej, det går att manuellt stänga av knappen för att visa uppdateringar på sin sida om du glömt att lägga till sådant som varit eller om du vill städa i din profil, säger Mats Kullenberg.
Men hur ska man då göra för att öka chanserna att bli hittad av en rekryterare? Mats Kullenberg anser att både bild, antal kontakter och grupper är bra att ha för att sprida sitt cv. Nedan ger han sina bästa tips för att du ska öka chanserna till nytt jobb i höst.
Läs också: Så hittar headhuntern dig!
Fakta
Mats Kullenbergs tio tips för att du ska bli hittad av en rekryterare:
1) Bra bild. Det ska vara en proffsig bild tagen med bra ljus och inga störande moment.
Misstaget du ska undvika: – Många väljer att ta en bild från strandens grillfest där du står med en öl i handen, en bild där du kisar delvis skymd av en keps från golfbanan. Undvik semesterbilder, undvik bilder tagna under fritidsaktiviteter, suddiga bilder, störande moment i bakgrunden, skuggade bilder och ingen bild. Det är klart vi vill ha en bild av den vi ska kontakta!
2) Bra rubrik. Tänk igenom vad du jobbar som och hitta synonymer till din titel. Ju fler titlar som passar in på din profil, desto större sannolikhet att rekryteraren hittar dig.
Misstagen du ska undvika: – Många skriver den titel de har. Jag som rekryterare får färre träffar på ordet vd än om jag kan söka både på vd, MD (managing director) och CEO. Den som skriver ’Engagerad vd söker nya utmaningar’ riskerar vi att missa helt i våra kanaler då vi i det här specifika fallet inte letar efter ordet engagerad utan efter orden vd, MD eller CEO.
3) Gör en tydlig sammanfattning. Gör en tydlig och klar sammanfattning av dig själv. De ord du använt i rubriken för att beskriva dig själv ska finnas med i sammanfattningen om dig. Tänk att 10 procent av de ord du skriver ska vara nyckelord som du vill förknippas med vid en sökning.
Misstagen du ska undvika: – En allt för svepande beskrivning av dig själv. Undvik klyschor som passionerad, motiverad osv.
4) Fyll i vad tidigare arbetsgivare står för. Om du jobbat på Volvo vet många att det är ett bilföretag, men om du jobbat på ett litet företag som få har stött på så är det inte lätt att veta vad det är för företag.
Misstagen du ska undvika: – Att bara skriva namnet på företaget.
5) Språket. I vilket land vill du jobba? Vill du jobba i Sverige? Då ska din Linkedin-sida vara på svenska. Vill du däremot jobba i ett annat land – då kan du byta språk. Eventuellt kan du ha två sidor.
Misstagen du ska undvika: – Tänk inte ’Alla andra har sin sida på engelska – då har jag det också.’
6) Gruppera dig. Tänk på att de grupper du följer också syns utåt och det är grupper som säger något om dig och din profil och inställning och det utökar ditt kontaktnät.
Misstagen du ska undvika: Att inte följa grupper, att följa grupper inom områden som är mer fritidsrelaterade.
7) Rekommendera andra och bli rekommenderad. Försök få tidigare kollegor och kontakter att rekommendera dig. Om 100 personer tycker att du är bra inom ett område så är sannolikheten att jag ska tycka det också stor. Det här ersätter de klassiska tjänstgöringsintygen.
Misstagen du ska undvika: – Att tro att det inte är så viktigt.
8) Glöm inte hedersuppdrag och volontärarbeten. Det kan handla om att du är ordförande i bostadsrättsföreningen eller utmärkelser du fått.
Misstagen du ska undvika: – Att tro att det inte spelar någon roll.
9) Tjuvtitta på hur andra gjort!