Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

MBA ger lönelyft

Högre lön, karriärskjuts och bredare kontaktnät. Det blir resultatet för en anställd efter en svensk eller dansk MBA-utbildning visar en avhandling.

En MBA i Sverige och Danmark lönar sig för en anställd mitt i karriären.
– De som går Executive MBA-programmen är redan fram­gångsrika hos sina arbetsgivare. De är ofta chefer i 35 till 40-årsåldern. Sammantaget ger MBA-utbildningar generellt tre stora fördelar; personligt värde, karriärutveckling och ­bredare nätverk, säger Per Tryding, doktor i lärande och författare till avhandlingen vid Århus universitet.  

Personligt värde innebär att deltagarna känner tillfredstäl­lelse över att ha gått ett MBA-program, och känner sig tryg­gare som ledare. Den andra fördelen är att en MBA ger en karriärskjuts som gör att man klättrar en nivå i befattningsskalan. Dessutom ökar lönen.
– Innan en anställd gick sin MBA-utbildning tjänade denne i genomsnitt 5 000 euro i månaden. Efter utbildningen var snittmånadslönen 7 000 euro. Men av den ökningen kan vi bara med säkerhet säga att 10 procent eller 200 euro beror på MBA:n. Utöver det kan många andra faktorer spela in, säger Per Tryding.
Vinsten med ökat nätverk innebär att man både skaffar sig privata vänner men också kontakter för framtida affärschanser.
– Kurskompisar får också agera bollblank. Har någon haft en studiekamrat som jobbar i exempelvis logistikbranschen kan man ringa upp kamraten för att få tips och råd om frågor som rör logistik, säger Per Tryding. 

Studien visar även att MBA-programmen ger två slags kunskapsutvecklingar. Dels kognitivt som ger kunskaper i affärsmannaskap och en förmåga att utveckla kunskapen, dels interpersonellt som handlar om att skapa bättre relationer.
– Med den kognitiva delen kan man klättra i karriären och få bättre lön. Den interpersonella delen är viktigare för att kunna utvecklas som chef, säger Per Tryding. 
Men för kursdeltagarna är inte MBA-studietiden problemfri. Den sliter hårt på familjeliv och relationer. Och går yngre och äldre kursdeltagare i samma MBA-program kan det bli kulturkrockar i grupparbeten på skolorna.
– De yngre är karriärsugna och är i regel mer intresserade av den kognitiva delen medan de äldre som varit chefer en längre tid har insett att deras chefsroller kan förbättras.

Det finns två kategorier ”MBA-­arbetsgivare”, menar han. Den första gruppen har en tydlig mål- och utvecklingsplan för den MBA-utbildade. Den andra gruppen anser att det är skönt att skolan är över, så den utbildade snabbt kan kliva in i sin gamla roll igen. Om en anställd med färska MBA-kunskaper kän­ner att ens närmaste chef inte vill dra nytta av de nyvunna kunskaperna är risken stor att han eller hon byter arbetsgivare.
Även om företagen ofta betalar kursavgiften för MBA:n så kommer pengarna i praktiken av den anställdas löneutrymme, menar Tryding. MBA:n är ofta ett slags belöning från företaget för att den anställde presterat bra och företaget redan tjänat på det.
– För MBA-studenten tar det i snitt tio år att få igen pengarna, säger Per Tryding.

Fakta

Omfattande MBA-studie

❱ Studien On the Value of executive management education omfattar alla utexaminerade från fyra långa ledarskapsprogram (en MBA, två Executive MBA och ett traditionellt skandinaviskt ledarskapsprogram) mellan år 2000 och 2007.
❱ Information har samlats in genom intervjuer och enkäter i Sverige och Danmark.