Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Lena gör internkarriär på Volvo

Lena Vennström hade aldrig en tanke på att hon skulle arbeta på Volvo. Men dit kom hon till slut. På sju år har hon hunnit klättra allt högre till fem olika chefspositioner.

Hon gick ut som civilekonom på Handels i Göteborg i januari 1989, ironiskt nog med inriktning på småföretagsekonomi. Det var ditåt hennes primära intresse låg.
– När jag gick på Handels tänkte jag att jag aldrig i livet skulle börja på Volvo, konstaterar Lena Vennström med ett skratt.

Det gjorde hon inte heller – på ett bra tag. Hon var först ekonomichef på ett mindre entreprenörsföretag, därefter redovisnings- och ekonomichef på kemiföretaget Hercules AB. Under den tiden fick hon också sina två barn. Hon fortsatte till konsultjobb på Frontec, dit hon också återkom som business controller efter ett mellanspel som ekonomichef på ett reklamföretag.
Men 2003 efter 14 år, blev det ändå Volvo Personvagnar, något Lena Vennström aldrig ångrat.
– Det var ett kul och utmanande jobb där jag skulle bygga en ny verksamhet, vi skulle insourca funktioner som tidigare skötts av Volvo Business Service. Jag såg direkt att Volvo var enormt spännande och trivdes bra med första jobbet så länge det innebar förändringsarbete.

Men hon ville vidare. Efter något år tyckte hon att kostymen började bli för trång.
– Jag har aldrig stuckit under stol med att jag gärna tar nya kliv framåt. Jag visade tydligt att jag var intresserad av en högre chefsbefattning.
Vägen uppåt inleddes med det hon kallar »en vågrät befordran« till ansvarig chef för redovisningsapplikationer. Hon fortsatte med »ett lodrätt steg« uppåt inom central finans. Hon vandrade därefter vidare, ånyo en parallellförflyttning, till en chefstjänst på inköpsavdelningen. För drygt ett år sedan befordrades Lena Vennström så till sin nuvarande befattning som Finance Director Purchasing, det vill säga ekonomichef för inköpsavdelningen vid Volvo Personvagnar.
Hon har därmed nått det som på Volvospråk kallas Level 4. Bara tre chefsnivåer återstår därovanför: Vice President, Senior Vice President och CEO, alltså högsta chef för hela rasket. Hon har nått högt på kort tid – men har siktet än högre inställt.
– Jag tycker inte jag är färdig. Jag har inget emot att klättra ytterligare.
Hela vägen till CEO?
– Vem vet? Inget är omöjligt, svarar Lena Vennström med ett glatt skratt.

Fakta

❱ Namn: Lena Vennström.
❱ Ålder: 46 år.
❱ Gör: Finance Director Purchasing, Volvo Personvagnar.
❱ Arbetsplats: Volvos huvudkontor, Hisingen, Göteborg.
❱ Utbildning: Civilekonom, Handels Göteborg 1989.
❱ Bor: På egen gård utanför Sätila, fem mil från Göteborg.
❱ Familj: Maken Sven-Erik, snickare, barnen Emma, 18 och Martin, 14.

Fakta

Lena Vennströms 7 karriärtips:

1. Tydliggör för din chef att du
är beredd att ta dig an nya ut-
maningar. Även för chefens chef!
2. Var synlig. Även för andra chefer i organisationen.
Det gäller att finnas på folks näthinna.
3. Var inte rädd för att engagera dig i frågor utanför det egna ansvarsområdet.
4. Visa resultat – leverera.
5. Skaffa gärna en mentor inom företaget.
6. Var beredd att hoppa på även sådant du inte tänkt dig.
7. Bemöt nya förslag med »varför inte« snarare än »varför«.

Mer på civilekonomen.se