Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Pia Vingestråhle. Foto: Forzum Förlag

Lär dig ändra på chefen!

Vad ska du göra när din chef är svår att jobba med? Pia Vingestråhle, coach och ledarskapskonsult, berättar i sin nya bok om hur du kan förbättra din jobbsituation.

Vi tillbringar många, långa timmar på våra arbetsplatser. Men vad gör du om du inte kommer överens med din chef, när ledarskapet på jobbet helt enkelt inte fungerar?
– Då är det upp till dig att få till en förändring. Det är sättet vi jobbar på som kan förändras, inte personligheten hos chefen. Men du kan flytta fram dina positioner och se till att få jobba på ett sätt som passar dig bättre, säger Pia Vingestråhle, som har mer än 25 års erfarenhet av chefs- och ledarskap.

Hur vet man att det är dags att agera?
– Om du inte trivs med din chef är det viktigt att du först funderar på hur viktigt problemet med din chef egentligen är. Småsaker kan du kanske försöka lära dig att leva med. Det finns ingen chef som är felfri. Men om du har verkliga problem med chefens ledarskap kanske det är dags att agera.

Hur går jag tillväga för att ge konstruktiv kritik?
– Var förberedd när du ska tala med din chef, skala ned, prioritera och skriv ned dina frågor och ge konstruktiva förslag på förändringar i verksamheten i stället för att lyfta fram vad chefen gör fel. Var konkret: ”Så här skulle jag vilja jobba” eller ”Det här behöver jag för att göra ett bra jobb”.

Hur gör man för att komma vidare efter samtalet?
– En förändring sker inte på en gång, var beredd på att processen tar tid och att du passerar flera steg på vägen. Om din chef inte är öppen för att ändra sättet ni jobbar på kan man gå vidare och prata med högre chefer, personalavdelning, fack eller skyddsombud. Om inget händer och situationen är för illa så kanske det är dags att se sig om efter annat jobb.
– Då är det viktigt att du redan i jobbsökarsituationen letar efter rätt sorts chef. Är du proaktiv på anställningsintervjun så kan du slippa få en chef du inte trivs med, avslutar Pia Vingestråhle.

Fakta

Fem punkter för förändring:

 Identifiera vad du vill lyfta fram och uppnå.
Var saklig och professionell.
 Lyft fram ett konkret exempel och ett konstruktivt förslag på hur ett problem skulle kunna åtgärdas.
 Erbjud dig att vara delaktig i förändringen.
 Se till att få klarhet i hur din chef vill gå vidare.