Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Roland Gudings bokomslag för Medvetna val

Kasta av dig offerkoftan – och se möjligheterna

Det är lätt att fastna i gamla tankespår och att se ett dåligt resultat som att man är ett offer för omständigheterna. Men offerrollen är självpåtagen, menar ledarkonsulten Stellan Nordahl. Hans modell ”Medvetna val” kan få oss att tänka nytt och i stället se möjligheterna.

1. Välj delaktighet: Om du själv tänker ”Jag är ingen ledare, därför är ledarskap inget för mig” så förutsätter du att någon annan ska ta ansvar och leda i stället för att du tar eget ansvar och påverkar. Medvetna val-modellen påminner dig om att du kan välja mellan aktiv påverkan eller vara ett offer för omständigheter.

Läs även: Så tar du tillbaka makten på jobbet

2. Välj empati: Inom ledarskap handlar empati om att se världen ur andra perspektiv och att ha självkännedom. Genom empati tar man sig själv och andra från en offermentalitet till en påverkansmöjlighet. Att ständigt vilja utvecklas, agera proaktivt, lära sig mer och bättre förstå andra människor är avgörande för framgång.

3. Välj proaktivitet: Transformativt ledarskap är en teori som handlar om att förändra och utveckla medarbetarna. Fokus riktas på moral, etik, känslor, värderingar och medarbetarna i organisationen. Ledaren ses som karismatisk, visionär och entusiasmerande.

Läs även: Peppa dig själv till framgång!

4. Välj mål: Om ledningen sätter målet riskerar det att bli ett uppifrån-och-ner- perspektiv. När gruppen är med och sätter målet och om målen är specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidssatta (SMART) så upplevs de som möjligheter till aktiv påverkan och som meningsfulla från ett nerifrån- och-upp-perspektiv. När du själv är delaktig i processen att sätta upp ett mål blir du mer engagerad och då skapas ett inifrån- och ut-perspektiv där medarbetarna vill vara med.

Fakta

Läs mer i Medvetna val: från offerkofta till möjlighetsmantel av Stellan Nordahl (Hoi Förlag AB).

Mer från: ,