Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Jobba på annan ort: Så klarade Jimmy att pendla

När familjen flyttade till Skellefteå fortsatte Jimmy Renström att jobba i Stockholm fem dagar i veckan. Efter ett år blev det för mycket, men att gå ner till tre dagars pendling löste situationen.

För Jimmy Renström, process manager på Ericsson, börjar arbetsveckan måndag morgon på flygplatsen i Skellefteå. Tre dagar senare är han tillbaks hos familjen och har redan klarat av en stor del av veckans arbete. Torsdag och fredag sköter han jobbet hemifrån och får tid över för sina barn.
Genom att pendla tre dagar i veckan har han fått balans i livet – till skillnad från när han veckopendlade till Stockholm. Då var situationen en helt annan.
– Jag var inte med i vardagslivet hemma över huvud taget och det var väldigt stressande. Min fru kunde ringa och säga att hon var tvungen att vara hemma med sjukt barn fast jobbet krävde att hon var på plats. Sådant fick mig att må dåligt. Efter ett år insåg jag att det inte höll längre.

Känslan av att ständigt ligga på minuskontot i familjelivet och otydliga rutiner fick Jimmy Renström att till slut ställa nya krav på sin arbetssituation.
Med en ny roll på Ericsson kom han överens med sina ­chefer att jobba på plats tre dagar i veckan och två dagar hemma.
Ett upplägg som nu har fungerat i flera år.
– Det är en jättestor skillnad. Jag åker måndag morgon och plockar upp datorn redan på flygplatsen. Sen är jag bara borta två kvällar. Och eftersom jag är lite flygrädd är jag alltid på bra humör när jag landar på onsdagskvällen, då vet jag att resan är över och att jag ska vara hemma fyra dagar. Det är den bästa kvällen i hela veckan.
För att pendlingsarbetet ska fungera är rutinerna bland det viktigaste för Jimmy Renström. Tar han alltid samma flyg blir resandet inte något han måste fundera över. Dessutom är det viktigt att hans chef och kolleger är införstådda med att han inte är på jobbet två dagar i veckan.

Helt avgörande är också att hans familj är med på upplägget. För att situationen ska fungera jobbar hans fru nu 80 procent och är hemma en dag i veckan.
– Många ser de negativa sakerna med att pendla, men för mig är det värt det för att få ha ett jobb som jag trivs med.

Fakta

❱ Namn: Jimmy Renström.
❱ Ålder: 37 år.
❱ Gör: Process manager.
❱ Arbetsplats: Ericsson AB.
❱ Utbildning: Civilekonom med MBA från University of New Mexico.
❱ Bor: Skellefteå, jobbar
i Stockholm.
❱ Familj: Fru och två barn, sju och tio år.
❱ Intressen: Vinteridrott, speciellt skidåkning i alla former, IT, familj och vänner.