Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Christina Davisson är språkvetare och aktuell med boken Har du en psykopat på jobbet? (Liber).

I psykopatens spår – konkurs och utbrändhet

Psykopater utgör ett riktigt hot mot en arbetsplats. Medarbetare blir utbrända och företag går i konkurs om man inte stoppar dem i tid, varnar Christina Davisson, bokaktuell expert på psykopater.

Enligt Arbetsmiljöverket kommer närmare 32 000 personer i Sverige bli sjukskrivna i år med utmattningssymptom. Christina Davisson, aktuell med boken Har du en psykopat på jobbet? (Liber), tror att många av dessa har drabbats av kollegor som är psykopater. Hon har i mer än tio år jobbat med krishantering av människor som utsatts för sådana människor.

– Folk som suttit i klorna på psykopater har ett helvete. De förstår inte vad som hänt, frågar sig hur de kunde låta sig manipuleras, ofta befordras psykopaten och själva blir de inte trodda utan kanske blir sjukskrivna eller uppsagda.

Läs även: Så tar du tillbaka makten på jobbet

Personer som har ”omsättningsbara tillgångar” ligger i riskzonen att drabbas av psykopater. Vad tillgångarna består av varierar, det kan vara tillgång till ledningsgrupp, ett attraktivt nätverk, kreativa idéer eller kunskap i detaljfrågor. Allt beror på psykopatens mål som inte måste vara något som ”vanliga människor” skulle klassa som framgång.

– Det handlar om kvantitet, inte kvalitet. Psykopatens mått på framgång kan vara att uppnå ett visst antal poster i bolagsstyrelser, vd-poster, sexuella relationer på jobbet eller ekonomiska faktorer som hur mycket pengar personen kan tjäna eller hur mycket den kan blåsa upp ett bolag.

– För att vinna sitt hemliga race och nå sin kvantitet har de inga moraliska betänkligheter och tar inga mänskliga hänsyn, säger Davisson.

Läs även: Så undviker du konflikter på jobbet

Att gödsla med tomma, förvillande fraser och vackra ord är psykopatens signum. Oärlighet blir etisk flexibilitet, bedrägeri blir kreativ bokföring och angrepp kallas förebyggande försvar. För att sålla bort psykopater vid en rekrytering tipsar Christina Davisson om att låta en sakkunnig person med djupgående kunskap om företaget vara med.

– De vet vad för folk som behövs, faller inte för floskler och hör direkt om en sökande använder uttryck i fel sammanhang. Psykopater använder svammel, lögner, fina ord och kombinerar detta med dålig faktakoll. Målet med språkbruket är att vara vag, insmickrande och manipulativ för prata sig till fördelar. Psykopater är i grund och botten inkompetenta, men kan snacka sig in.

Läs även: Lär dig hantera grälsjuka på jobbet

Enligt chefsrekryteraren Lars-Olof Tunbrå, som länge varit en auktoritet på området, är ungefär var 40:e medarbetare och var 20:e chef i större organisationer psykopat. Christina Davisson menar att psykopater på chefsposter är farliga för företagen.

– Allt det som en god chef ska klara är inget som en psykopat behärskar. Chefer som vill hoppa över slitet och direkt generera pengar på en vinglig väg framåt och sedan kunna ta åt sig äran själva kan vara psykopater.

Fakta

Så känner du igen en psykopat

! De vill gärna ses som räddaren i nöden, tror på mirakel, men vill inte slita ut sig med arbete och använder härskartekniker.

! De ser till att ha ryggen fri; de skriver inte på viktiga papper, ser till att avtal är luddigt skrivna, tar inte ansvar och skyller ifrån sig. De dominerar, tystar och förnedrar den som kritiserar dem.

! Psykopater stöttar personer som de kan ha nytta av, exempelvis om de kan vinna något på att själva synas i kontaktnätet.

! Minskad tillit på din arbetsplats, stressade eller rädda kollegor, kvävd kreativitet, skitsnack, manipulering och locket på i vissa frågor kan vara en tydlig varningssignal för att en psykopat härjar.

! Lär dig skilja på: tom retorik och seriösa budskap, snygg förpackning och kvalitativt innehåll, karisma och äkta glädje/passion, falska intryck och en gedigen karaktär, fagert tal och fungerade kommunikation, luftslott och genomtänka idéer, glädjekalkyler och realistiska planer, självsäkerhet och inre förankrad trygghet, härskarfasoner och gott ledarskap.

Fakta

Pyskopati

• Psykopati är inte klassat som en sjukdom eftersom psykopater inte lider av vanföreställningar utan i stället är medvetna om vad de gör.
• Ungefär tio procent av en befolkning beräknas ha psykopatiska drag eller vara psykopater.

Mer från: , , ,