Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Sex händer som håller varandra i en ring ovanför en gräsmatta.

Gör skillnad som ekonom

Vill du arbeta med samhällsfrågor och göra skillnad? Då kan ett jobb inom den offentliga sektorn vara en väg. Det behövs nämligen många ekonomer inom stat, kommun, region och landsting framöver.

Säffle och Nacka är två kommuner som möter utmaningar som rekrytering och digitalisering. I mediankommunen Säffle, vid Vänerns strand,  bor det strax under 15 700 invånare. Närheten till skärgården, skogen och universitetsstaden Karlstad ger hög livskvalitet. Men när kommunen söker kvalificerade ekonomer kan det ändå vara trögt.

Läs mer: Nytt samarbete lockar till offentlig sektor

– Kompetensförsörjningen av akademiker är en utmaning i hela vår kommun. Det är färre antal sökande per ekonomtjänst än i större städer och närheten till Karlstad Business School innebär att många av dem som söker är nyutexaminerade. Generationsväxlingen gör att vi behöver fler erfarna ekonomer framöver. Jag brukar säga att vi kommunekonomer har världens roligaste jobb – vad kan vara roligare än att göra kommuninvånarnas vardag lite bättre än igår? säger Lars Johansson, ekonomichef vid Säffle kommuns ekonomienhet.

Kommunens situation speglar det rekryteringsbehov som finns inom många av landets 290 kommuner på grund av pensionsavgångar. Enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är rekryteringsbehovet för gruppen Ledning Ekonomi (chefer) cirka 37 procent och för gruppen Handläggare Ekonom (till exempel revision och redovisning) cirka 26 procent de närmaste tio åren. Men de här rekryteringsbehoven är under förutsättning att man ersätter de medarbetare som går i pension.

För att möta rekryteringsbehoven deltar Säffle kommun till exempel under arbetskraftsdagarna på Karlstad Universitet. Det gäller att lyfta fördelarna med ett ekonomjobb inom kommunen – med den bredd och variation som yrkesrollen erbjuder.

Läs även: Framtidens arbetsmarknad

Nacka kommun har däremot inga problem att attrahera kompetenta ekonomer. Kommunen är nära både storstaden, med sina karriärmöjligheter och skärgården. I Nacka bor cirka
103 000 invånare och kommunen växer snabbt, år 2030 räknar man med att vara 140 000 invånare. Den växande kommunen har cirka 70 medarbetare som arbetar i olika ekonomiska roller. Många kvalificerade ekonomer söker de utannonserade tjänsterna. Utmaningarna i Nacka kommun framöver handlar om digitalisering och ökade krav på effektiva arbetsmetoder. Kommunen har just uppdaterat sina avstämningssystem och moderniserar nu sina arbetssätt inom redovisning.

Blond pageklippt leende kvinna med liten dubbelhaka.
Eva Olin

– Vi har en tillväxt i kommunen men för ekonomifunktionerna gäller det att klara fler kvalificerade arbetsuppgifter utan att växa organisatoriskt. Så det är fortsatt viktigt för oss att attrahera marknadens bästa controllers och inköpare. En stor utmaning är att behålla dem, jag är glad om de stannar hos oss i fem år, säger Eva Olin, ekonomidirektör i Nacka kommun.

Läs också: Staten lockar inte studenter

I Region Norrbotten behöver man också hitta nya medarbetare – och arbetssätt. Regionen täcker 25 procent av Sveriges yta men har bara 250 000 invånare. Bland de 80-talet anställda på olika ekonomiposter finns allt från renodlade redovisningsansvariga till controllers som ger ledningsstöd till cheferna i analys och utveckling. Uppdraget är att bedriva hälso- och sjukvård samt regional utveckling i regionen – och kraven på medarbetarna har ökat.

Mörkhårig leende kvinna med skrattrynkor.
Ulrika Sundquist

– Utmaningen är att klara ett ökat vårdbehov med en ökande andel av äldre i befolkningen, samtidigt som vi har färre personer i arbetsför ålder. Vi har ett stort omställningsarbete framför oss med förnyelse av vårdens organisering, tjänsteutveckling och arbetssätt. Det kommer därför vara oerhört viktigt att anställa duktiga analytiker, planerare och ekonomer som hjälper oss att göra kloka val, konstaterar Ulrika Sundquist, HR-direktör Region Norrbotten. 

Läs om: Ekonomer behöver kunna ett programspråk

Bli medlem

Är du nyfiken på hur lönestatistiken ser ut för offentliganställda ekonomer? Du som medlem har tillgång till omfattande lönestatistik för olika sektorer. 

Mer från: , ,