#Första jobbet
Sätten att söka jobb på har nått en annan dimension på senare år. Vanligt personligt brev och cv har i dag fått konkurrens av mer påhittiga och nyskapande metoder i sociala medier. Det här kan både vara en utmaning och en möjlighet när du ska söka ditt första jobb.
Tänk dig följande: Du ska söka jobb och bestämmer dig för att lägga upp ett klipp på Youtube, där du rakt upp och ner kommunicerar ditt personliga brev och cv med hjälp av hiphop. Någon vecka senare kan du välja och vraka bland jobberbjudanden – du har fått över 50 stycken. Låter detta som kvalificerad humbug? Det är det inte. Tvärtom är det en sann historia som Peter Helin, marknadskoordinator på jobbsajten Careerbuilder, berättar för att illustrera hur allt fler unga jobbsökare marknadsför sig själva på nya, kreativa sätt.
– Fördelen är att du sticker ut och får uppmärksamhet. Om en arbetsgivare får in 50–100 pdf-filer med ett cv/personligt brev är det nog ganska lockande att i stället titta på en person som, till exempel, rappar sin ansökan på Youtube. Men då måste du göra det bra, säger Peter Helin.
Tanken med ett kreativt jobbsökarsätt är att du bakar in dina egenskaper och färdigheter i en kreation som säger något extra om vem du är. Men det finns några saker att tänka på. Peter Helin menar att man måste ha koll på var gränsen går mellan att vara kreativ och att förlöjliga sig själv.
– Gör bara saker som du är bekväm med och tvinga inte fram kreativiteten. Om du inte kan dansa eller sjunga så ska du inte göra det. Men kanske har du några andra egenskaper som du kan använda? Något som är viktigt är att anpassa din ansökan till jobbet, annars visar det bara att du är duktig på att till exempel dansa, säger han.
Man bör också göra viss research om arbetsplatsen man söker sig till – är de mottagliga för en annorlunda jobbsökarstrategi?
– Söker du jobb där du kommer att arbeta med sociala medier så tror jag att ett kreativt jobbsökande via dessa kanaler passar som handen i handsken. Jag tror att det här fenomenet, generellt sett, är vanligast på framåtdrivna företag som rör sig inom marknad och kommunikation. Däremot är nog inte kreativa ansökningar lika vanliga inom industrin eller offentlig sektor, säger Anna Pohjanen, studentmarknadsansvarig på Civilekonomerna.
Hon berättar att man som ny ekonom kan få en bra räckvidd med sin jobbansökan på till exempel Twitter. Där når man först och främst de företag som är mottagliga för detta fenomen, eftersom det är vanligt att företagen själva lägger ut annonser under exempelvis hashtagen #nyttjobb.
Sociala medier erbjuder flera fördelaktiga verktyg att använda i jobbsökandet. På till exempel Linkedin kan du lägga upp en pdf-fil med din examensuppsats. Det blir en mer konkret produkt än att bara i ett cv/personligt brev berätta att du har skrivit en uppsats.
Fortfarande är kreativa jobbsökarsätt via sociala medier relativt färska, men Anna Pohjanen tror att det kommer att bli allt vanligare.
Peter Helin möter ofta oro hos studenter när han är ute och föreläser på högskolor.
– De är oroliga över att man måste vara kreativ i jobbsökandet. Men det behöver de inte vara. De traditionella söksätten fungerar också, säger han.
Fakta
Så lägger du upp din kreativa sökstrategi
Peter Helin på Careerbuilder tipsar om vad du ska tänka på vid jobbsökande via sociala medier:
- Kom ihåg att du söker jobb och att du främst ska presentera dina färdigheter och erfarenheter. Gör inget som du inte är bekväm med; försök inte att dansa dig till ett jobb om du har två vänsterfötter!
- Var personlig men inte privat. En rekryterare vill gärna få en tydlig bild av din personlighet, men kan bli avskräckt av för mycket information.
- Säkerställ att din Linkedin-profil är uppdaterad och anpassad för den typ av tjänst du söker, följ relevanta grupper och be tidigare kollegor och kontakter i ditt nätverk om rekommendationer.
- Twittra om ditt jobbsökande och använd hashtags som #nyttjobb och #jobb och följ relevanta användare, som till exempel @svenskahrjobb om du vill ha jobb inom HR.
- Justera dina kontoinställningar på Facebook och Instagram så att du har koll på vad en googlande rekryterare kan se och inte se.
- Ha ditt cv tillgängligt på en tjänst som Google Drive eller Dropbox så att du snabbt kan få i väg en ansökan om du hittar en spännande tjänst, även när du är på språng.