Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Föräldraledigheten blev rivstart för ny karriär

Före sin föräldraledighet arbetade Karin Nilsson som EU-rådgivare för stora organisationer och företag. Men med två små barn behövde långa arbetsdagar och resor bytas ut mot en flexibel arbetsroll. Lösningen blev att satsa på en egen app.

Att tankarna på en ny karriär kommer smygande under föräldraledigheten är ingen ovanlighet. Fram till att hon var höggravid med sitt andra barn gjorde Karin Nilsson karriär som EU-rådgivare med resor från hemmet i Skåne till Stockholm och Bryssel flera gånger i veckan.

– Men sedan, med två små barn, tänkte jag att ”det här pusslet går aldrig ihop”. 

Flexibel karriär

Karin började fundera på hur hon skulle sy ihop en lika rolig men mer flexibel karriär. Sagt och gjort. Hon lämnade konsultföretaget där hon även var delägare och i dag driver hon i stället eget företag med två olika inriktningar, dels som konsult med uppdrag som gäller strategisk rådgivning och projektledning, dels med appen Samhällsnyttan som lanserades i maj, framspånad och utvecklad av Karin under föräldraledigheten. Redan under första månaden laddades appen ner över tusen gånger och den har uppmärksammats i olika medier.

– Det började med att babygungan i lekplatsen som jag och Hugo brukade besöka var trasig. Jag försökte komma på vart vi skulle gå i stället. Var fanns närmaste park med en babygunga? Det fick mig att fundera över hur liknande samhällsinformation borde finnas tillgänglig. Jag ville skapa ett forum där föräldrar kan ge tips och hjälpa andra föräldrar, både när det gäller lekplatser och val av förskolor. På sikt även badhus, gymnasieskolor, äldreboenden, hemtjänst, begravningsplatser. Det ska vara ett smidigt sätt att hitta och dela med sig av information, berättar Karin, som testade sin idé på andra föräldrar i parken och på öppna förskolor där gensvaret var väldigt positivt.

Karin googlade sig till hur man utvecklar en app och begärde in offerter från programmerare. Sedan tog hon hjälp av en app-kunnig person, som hon researchat fram via nätet, med att granska offerterna som kom in. Själv hade Karin en väldigt klar bild av vad hon ville – appen skulle vara gratis, lättanvänd och påminna om Hemnets app som många föräldrar redan är vana vid. 

Karin gjorde en kalkyl, ansökte om starta-eget-bidrag och i januari i år registrerade hon sitt företag. För att ta reda på hur man tjänar pengar på en app bad Karin om råd från en svensk ”app-guru” som hon återigen googlat fram. 

Det ledde henne till ett företag som kopplar ihop appar med reklam.

– Affärsmodellen är sådan att du får betalt varje gång reklam exponeras i appen hos dem som laddat ner den, berättar Karin och tillägger:

– Folk är oftast väldigt vänliga och hjälpsamma när du som ny företagare ringer och ber om hjälp. Det viktiga är att du har en klar vision och är väldigt konkret med vad du vill göra.

Enkelt beslut

Beslutet att satsa på appen mitt under föräldraledigheten var inte svårt, tycker Karin.

– Min man är yrkesofficer och har en trygg anställning. Vi kom överens om att är det någon gång som jag ska satsa på min idé så är det nu. Jag jobbar fortfarande mer än heltid, men jag är mer närvarande med mina barn än tidigare.

Parallellt med att hon vidareutvecklar sin app till att omfatta tips och information på fler områden tar Karin olika konsultuppdrag.

– Just nu projektleder jag en arkeologisk utgrävning i Skåne, samtidigt som jag sitter i möten med socialtjänsten och Skolverket för att lära mig mer, till exempel: hur funkar äldrevården? Jag har haft svarta siffror i mitt bolag hela tiden, berättar hon och tillägger:

– Och jag har så otroligt mycket energi nu. Min familj tjänar på mitt karriärbyte, all positiv energi kan jag ägna åt dem.

Fakta

Samhällsnyttan

Lanserades: Våren 2013.

Antal användare: Flera tusen.

Grundare: Karin Nilsson.

Ägs av: KANI Consulting AB (som grundaren äger).

Företagsidé: Samhällsnyttan är en applikation där den som behöver göra val för sina nära och kära, får veta vad andra tycker. Ett exempel är vad föräldrar tycker om en viss skola eller lekplats.

 

Fakta

Våga prova nytt under föräldraledigheten

  1. Gyllene läge. Du är redan van vid mindre pengar att röra dig med. Det är ett perfekt tillfälle att våga starta eget eller prova något nytt. 
  2. Gör en enkel kalkyl. Sätt dig ner tidigt och räkna. Hur mycket pengar behöver du dra in för att gå runt? Måste du verkligen stanna på ditt trygga jobb? 
  3. Använd ditt nya nätverk. Du har mycket tid att sitta med andra föräldralediga och diskutera. Många hungrar efter stimulans och blir glada över att få tänka på något annat än blöjor.
  4. Vänd på perspektiven. Se styrkan i att vara förälder. Du har aldrig varit effektivare eller mer van vid många puckar samtidigt. Och du klarar att leverera trots sömnbrist.
  5. Mjuklandning. I stället för att våndas inför jobbstarten, om du inte trivs på ditt jobb, kan du använda den energin till att skapa något nytt. Om dina planer inte går i lås har du oftast föräldradagar att falla tillbaka på.