Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Emma Phil menar att dagens ledare behöver framtidsrustas. Foto: Paulina Westerlind

Fem råd till den som ska leda framtidens talanger

Vad gör dig bättre än en robot? Och hur bäst ta hand om framtidens talanger när så mycket förändras så fort? Ledarskapskonsulten Emma Pihl har skrivit en bok där hon försöker ge svaren.

Framtidsrusta ditt ledarskap, är titeln på den nya boken där Emma Pihl tecknar en bild av framtidens utmaningar i arbetslivet. Det är inga revolutionerande profetior som serveras, men Pihl hoppas att boken ska hjälpa till att förbereda chefer och ledare på vad som komma skall.

– Nästan alla utbildningar och böcker handlar om att öka medvetenheten, men det är själva implementeringen som är det svåra när man samtidigt har fullt upp med att leverera. Det är supersvårt att ändra beteenden och styra om en hel företagskultur. Saker kan sticka i ögonen och skapa konfrontationer. Det är en jätteutmaning, konstaterar Emma Pihl.

Läs även: Chefen avgörande för varannan ung som söker jobb

Framtidsrusta ditt ledarskap (Liber)

Samtidigt är det helt nödvändigt att framtidsrusta om man ska ha en chans att attrahera den nya generation som har hela världen som arbetsfält och som förväntar sig en utvecklingsplan från dag ett.

– Hur få en riktigt duktig ekonom att vilja verka inom ett område som inte är superattraktivt? Hur skapar man en flexibel arbetskultur där det finns möjlighet att påverka och en vi-känsla som gör att det inte spelar någon roll vad man säljer?

Emma Pihl kokar själv ned svaren i fem konkreta punkter.

  1. Leda på distans. Hur får man det att fungera när man har team som finns i olika tidszoner eller olika delar av landet. För många skapar det både en frihet och en enorm stress. Vi måste definiera och kontrollera att chefer och medarbetare har samma bild av vad som är ett bra utfört jobb.
  2. Tydliggöra syftet. Det kommer att bli ännu viktigare att alla känner att de vet varför de utför sitt jobb, att siffrorna och tabellerna bara är ett medel för ett högre syfte. Annars blir det svårt att få medarbetare från den nya generationen att stanna över tid.
  3. Omvärldsbevakning/reflektion. Bevaka hur gör man på andra ställen. Finns det någon ny teknik eller artificiell intelligens som vi kan använda? Det handlar också om reflektion ovanpå hästjobbet. Har du reflekterat kring arbetsprocesserna de senaste åren? Stoppa in tid för det i kalendern.
  4. Innovationsklimat. Öva din omgivning i kreativitet. I stället för att tänka att det finns ett sätt att göra saker på, fråga om det finns fler sätt, nya sätt? Många ekonomer har inte tränat den kreativa delen av hjärnan och behöver öva på att hitta alternativa lösningar. 
  5. Förändringsbenägenhet. Det handlar också om att leda sig själv. Testa att utmana dig själv. Hur snabbt går det från idé eller beslut till handling?

– Andra generationer kan också tycka att detta är tilltalande, men för generation Y och Z är det en hygienfaktor att det här finns på plats. De kräver det för att kunna prestera på ett bra sätt, avslutar Emma Pihl.

Läs även: Framgångsrika företag bra på att spana in talanger

Emma Pihl

Emma Pihl är ledarskapskonsult, föreläsare och författare. Hon har coachat hundratals chefer i hur man leder generation Y och är aktuell med boken Framtidsrusta ditt ledarskap.

Mer från: ,