Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Illustration: Istockphoto

Fånga chefens uppmärksamhet

Dags att ta steget ut ur kollegornas skugga och visa vem du är? Barbro Lennéer Axelson, universitetslektor i psykologi vid Göte­borgs universitet och författare, tipsar om hur du bäst framhäver dig själv – och vad du bör undvika att säga och göra.

1 Det bästa sättet att utmärka sig är genom goda arbetsprestationer – och lyfta fram dem. Det är varken fel eller skryt att då och då berätta om framgångsrika aktiviteter eller samtal du varit involverad i, men som chefen själv inte sett eller känner till.

2 Visa din uppskattning för något som chefen gjort eller gör. Chefer är enligt flera undersökningar svältfödda på positiv feedback från medarbetare, särskilt om de inte själva ger tillräcklig uppskattning till medarbetarna. Men beröm inte chefen för ofta, för då riskerar det att bli fjäskigt.

3 Var lagom aktiv på möten av olika slag. Visa att du lyssnar på andra och kom
med idéer. Sammanfatta gärna tidigare inlägg som gjorts
– det brukar uppskattas och visar att du lyssnat och tänkt.

4 Var pålitlig i allt; med tider, givna löften, projektplanering och lojalitet mot företaget.

5 Gnäll inte i onödan över bagateller. Ta det med en kollega i stället. Tala inte illa om dina kollegor till chefen.

 

Fotonot:  Barbro Lennéer Axelson är bland annat medförfattare till Arbetslivets psykologi och Om konflikter: hemma och på jobbet (Natur & Kultur)