Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Patrick Grimlund.

Få investerarna på kroken – så gör du!

Har du planer på att söka riskkapital? Patrick Grimlund, entreprenörscoach och med ett förlutet som investment manager på riskkapitalbolag, berättar hur du ska göra för att sticka ut bland konkurrenterna.

Ett extra tillskott av kapital kan vara avgörande för att ta företaget vidare till nästa fas. Men för att en investerare ska bli intresserad krävs det mer än en bra idé och ett gott självförtroende.

– Gör din hemläxa, arbeta fram en gedigen och genomtänkt affärsplan och fundera på vad du vill ha ut av din investerare, säger Patrick Grimlund, entreprenörscoach och programledare för kommande Draknästet. 

Tänk igenom alla detaljer noga innan du tar kontakt. Hur mycket kapital söker du, och vad ska du ha det till? Det finns en uppsjö av olika investerare – affärsänglar, venture capitalbolag och de större riskkapitalfonderna, som ofta går in i ett lite senare skede. Vänd dig till en investerare som ligger på rätt nivå vad gäller storlek på investering. Annars är risken att du blir bortsållad direkt, förklarar Patrick Grimlund. Han säger också att du bör läsa på om de bolag du sedan kontaktar.

–  Om du har läst på och vet vilka de är och vilken investeringsfilosofi bolaget har, visar det att du är seriös. 

Ring inte!

En del entreprenörer kan känna motstånd att lyfta luren och ringa det första samtalet. Vad ska man säga för att fånga investerarens intresse?

– Mitt råd är att inte ringa alls. Skicka ett mejl i stället. Skriv en kort introduktion, 1–2 sidors affärssammanfattning. Gör den bra och professionell, beskriv vem, vad, hur och varför. Vad är unikt med er tjänst? Avsluta med att föreslå ett möte, säger Patrick Grimlund. 

Det finns inget som hindrar att du kontaktar flera investerare samtidigt och kör parallella möten. 

– Men var öppen med att du kontaktat flera, det är inget att mörka, säger han. 

Några dagar efter att du skickat mejlet kan du följa upp med ett samtal. Hänvisa till mejlet och fråga om ni kan boka in ett möte. Får du ja är det dags att förbereda din presentation. Mötet varar ofta en timme. Ha respekt för tiden. Redan när du bokar mötet kan du föreslå ett upplägg och fråga om det passar. 

Bra presentation

Investeraren förväntar sig en bra presentation och att ni har en dialog under mötets gång. Var beredd på att bli ifrågasatt. Ta det inte personligt. Det är så de gör sitt jobb och testar dig och din idé. Kan du inte besvara en fråga – säg det, och be att få återkomma. 

– Dra inte till med en lögn eller gissning, det slår bara tillbaka negativt. De bedömer dig som person lika mycket som din affärsidé. De investerar i människor och deras förmåga att skapa värde mer än i en perfekt spetsteknik. Det måste vara någon man kan tro på, säger Patrick Grimlund. 

Var ödmjuk

Professionella investerare har varit med så länge att de snabbt kan göra en bedömning av personen och bolaget. Du tjänar på att vara ödmjuk, och att vänta med diskussionen om bolagets värdering. Är de intresserade kommer ämnet att komma upp. Avsluta mötet med att fråga hur ni ska gå vidare. Sedan är det bara att vänta på att de ska höra av sig.

Från första mötet tills investeringen blir av kan det gå flera månader. När ni kommer in i skedet att skriva avtal, se till att ha ett juridiskt ombud som går igenom kontraktet och alla klausuler så du förstår vad de innebär. 

– Precis som de söker rätt typ av entreprenör, så ska det kännas bra med investeraren, ni kommer troligtvis arbeta tillsammans i flera år. Samtidigt kan bristande personkemi kanske inte vara ett skäl till att tacka nej till en stor och bra investering. Lita på magkänslan, säger Patrick Grimlund. 

Fakta

Patricks tips på hur du förebereder dig inför mötet:
  1. Kontakta rätt typ av inves­t­­e­rare och läs på om vad de har för investeringsfilosofi.
  2. Ha belägg för dina siffror och prognoser. Var beredd på tuffa frågor, och var ärlig om du inte kan besvara dem.
  3. Gör en affärsplan och var tydlig med vad kapitalet ska användas till. Riskkapitalister gillar inte att pengarna går till grundarnas löner utan ser hellre att de används till teknikutveckling, säljstyrka eller investeringar i verksamheten.
  4. Var ödmjuk, det tjänar du på.
  5. Var inte för snabb med att prata värdering. Låt investeraren ta upp ämnet.
  6. Klädsel? Vill du göra business, visa det. Var dig själv, men klä dig propert. 

Fakta

Vänd dig till rätt investerare

Affärsänglar
Privatpersoner som investerar delar av sin egen förmögenhet i att utveckla nya företag.

Venture capital-bolag
Investerar i relativt tidiga skeden av ett företags utveckling.

Buyout-bolag
Investerar i mogna företag med utvecklingspotential.

Källa: SVCA, Svenska Riskkapital­föreningen

Mer från: , , ,