”Ett CV ska vara lätt att läsa”
Förbundet erbjuder CV-granskning till sina medlemmar. Vilka är vanliga brister som ni möter?
– Man vill gärna ha med all information om vad man gjort och missar att förmedla det som är viktigast: varför du vill arbeta hos just den arbetsgivaren och varför man ska anställa just dig. Många skriver också väldigt utförligt men missar att ta med information om till exempel resultat – som kan vara mycket mer än kronor och ören.
Vad bör ett CV innehålla?
– Ett CV ska vara lätt att läsa och ha tydlig information så att den som läser kan fokusera på innehållet, inte på oklarheter. Det kan vara bra att inleda med en målsättning eller sammanfattning som fungerar som en ”programförklaring”. Rubriker gör det tydligt, exempelvis: Arbetserfarenhet, Utbildning, Förtroendeuppdrag/Ideellt arbete, Språkkunskaper, Data/IT-kompetens, Övrig information, Referenser.
Och det personliga brevet?
– Det personliga brevet ger dig möjlighet att på ditt sätt lyfta fram det som är viktigast, varför du vill arbeta just här och hur din kompetens, dina erfarenheter och din personlighet gör att du är den man ska kalla till intervju. Börja med den informationen och ta upp det andra du vill ha med sedan. Utgå inte från att läsaren har läst ditt CV – det är många som läser brevet först. Tänk igenom vad som är viktigt att lyfta fram för just den här tjänsten. Använd gärna förbundets broschyr med CV-tips som finns på hemsidan.
Det vimlar av tips hur en ansökan ska vara utformad. En del tycker att man ska ha mycket personligt med, andra inte. Vad är din uppfattning?
– Personlig information kan vara det som gör att läsaren kommer ihåg din ansökan. Men det ska vara kortfattat om exempelvis intressen men inte privat.
Om det blir aktuellt med intervju – hur ska kandidaten förbereda sig?
– Läs på, skaffa mer information om verksamheten, vilka visioner finns, hur presenterar man verksamheten i sociala medier, finns det andra konkurrerande aktörer? Skriv ner frågor som dyker upp, vad vill du veta mer om?
– Det är relevant att fråga hur många/vilka du kommer att träffa. Om du har namn på personer, ta reda på mer om dem, hur länge de arbetat i verksamheten, osv. Prata med dina referenter så de vet att du ska på intervju och är beredda på att bli kontaktade.
Vilka frågor måste man vara beredd på?
– Något som i stort sett alltid kommer upp är frågorna om vad man är bra på och vad man behöver utveckla. Men frågor kan också vara väldigt öppna, som ”Vem är du?” Oavsett vilka frågor som ställs, är det bra att sätta sig in i intervjuarens situation. Förutom att ta reda på om du är rätt person för den här tjänsten, vill hen veta hur du kommer att passa in i arbetsgruppen, om du kommer att stanna kvar och att du är en person som vill utvecklas och lära dig nya saker.
Inom vissa områden kan det vara svårt att få jobb utan erfarenhet. Hur länge ska man som nyexad hålla fast vid sin inriktning? Bör man prioritera att få jobb före drömjobbet?
– Jag tror att man alltid ska följa sitt intresse och det man brinner för, det är det enda som håller i längden. Däremot ska man inse att ytterst få får sitt drömjobb på en gång.