Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Anneli Egestam driver ett eventföretag. Foto: Per Kårehed

Egenföretagaren: Det handlar inte bara om pengar

Om du kan hantera frihet under ansvar så är det stimulerande, säger Anneli Egestam, civilekonom och egenföretagare sedan 2003. Här är hennes råd till blivande företagare.

Läs även: Viktigt att fokusera på rätt saker

Att arrangera event och affärsmingel var något Anneli Egestam hade gjort flera gånger i rollen som marknadsförare. Evenemangen kräver förberedelse och engagemang – många företag hade inte någon speciell person för det.

– Det fanns en marknad här med svag konkurrens. Jag hade en koppling till en tidigare arbetsgivare som marknadsansvarig med fokus på relationsskapande som gav mig möjlighet att jobba på frilansbasis.

Hon gick en starta-eget-kurs och fick starta-eget-bidrag. En av verksamhetens första kostnader var lokalhyra. En investering som hon inte ångrat.

– Man känner sig mer professionell när man sitter i en lokal tillsammans med andra. Jag tror det gör mycket för känslan.

Anneli Egestam var noga med att anpassa utgifterna efter intäkterna, kostnaderna för hennes enskilda firma var låg.

– Företaget visade svarta siffror direkt. Man tar inte ut mer än man behöver och lär sig att sparandet är vårt sociala skyddsnät.

Vad säger du till dem som är oroliga för ekonomin när de blir sina egna?

– Jag tror man måste lyssna inåt. Alla passar inte för det. Men om du på något sätt är en fri själ och kan hantera frihet under ansvar så är det stimulerande. Till syvende och sist: det handlar inte bara om pengar.

 

Annelis 6 tips till blivande företagare

  1. Du som person är den allra viktigaste framgångsfaktorn. Du måste brinna för det du gör.
  2. Hitta en egen nisch och paketera ditt erbjudande. Vad är kundnyttan? Vad gör dig unik?
  3. Inventera och träffa ditt nätverk. Människor som har förtroende för dig är de som med störst sannolikt kommer hjälpa dig att komma igång.
  4. Ge dig ut och mingla. Prata med människor och lyssna på deras behov. Inse att det du kan och vet är värdefullt för andra. Med en generös attityd kommer du långt.
  5. Var beredd på att lägga ner mycket tid initialt och inse att du inte kan allt själv. Ta hjälp med till exempel dator/back-up, hemsida eller bokföring.
  6. Lägg din tid där intäkterna finns.

Fakta

Namn: Anneli Egestam, 49
Bor: Göteborg.
Familj: Sambo.
Utbildning: Civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg.
Gör: Egenföretagare sedan 2003 och driver Egestam marketing. Projektledare inom event, moderator och föreläsare. Grundare av Göteborgsminglet – affärsmingel för regionens näringsliv.

Fakta

Annelis plus och minus med att vara egenföretagare

+ Att få bestämma över sin agenda, påverka sin arbetsdag, bestämma vad och vem du vill jobba med.

Ovissheten om det skulle hända mig något eller att jag blir sjuk. Vi har inte samma trygghet som anställda. Blir jag sjuk ska jag betala min egen sjuklön de två första veckorna innan det offentliga går in. Men jag är med i a-kassan och i Civilekonomerna.

Mer från: ,