Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ditt cv är inträdesbiljetten till intervjun

Ett vanligt fel när det gäller att ställa upp ett cv är inkonsekvens, berättar Marie Lindgren, studentmarknadsansvarig på Civilekonomerna och erfaren cv-granskare.

Många använder olika typer av rubriker och glömmer att cv:t ska läsas snabbt. Men tydlighet är a och o.

– En rekryterare lägger väldigt lite tid på varje cv och det är viktigt att skapa en tydlig struktur och lyfta det som är relevant. Cv:t ska ta dig till intervjun, därför är det nödvändigt att du vågar sälja in dig själv och tar upp det som särskiljer dig från andra, säger Marie Lindgren.
Hennes råd är att våga ta hjälp och låna av andra. Kolla vännernas cv, söka tips på nätet och nappa på erbjudanden om cv-granskning.
 – Ofta är man rädd för att vara övertydlig och tror att utbildningens namn räcker. Man glömmer att ta upp det man fick med sig från utbildningen, jobbet eller föreningslivet. Uppsatsen är till exempel en sådan sak som särskiljer dig från andra. Där har du själv valt inriktning och kan berätta varför och vad det gav.
Och den gyllene medelvägen gäller även här.
– Vissa skriver alldeles för mycket, andra alldeles för lite, säger Marie Lindgren. Maximalt två sidor är en bra grundregel.

Fakta

Så fixar du ditt cv på bästa sätt (Källa: Fredrika Schartau, Poolia)

Rätt
❱ Ställ upp det du gjort i omvänd kronologisk ordning, max två sidor.
❱ Använd en enkel form och layout, läsvänlig för datorskärmar.
❱ Beskriv varje tjänst med två, tre meningar. Vad du gjort och åstadkommit.
❱ Vid sidan av arbetslivserfarenhet bör du nämna utbildning, språk och övriga meriter. Matcha och hitta special-områden som du är bra på. Vill du jobba med marknadsföring kan det till exempel vara värt att nämna att du varit sponsor- och informationsansvarig i fotbollsklubben. Uppdrag utanför arbetslivet är också erfarenheter
❱ Lämna gärna referenser om du är nyexad. Har du längre erfarenhet kan du skriva att referenser lämnas på anmodan.

Fel
❱ Undvik bilder. Kan dra intresset och tankarna åt fel håll.
❱ Undvik hål i cv:t. Har du varit föräldraledig under ett par år, så skriv det.