Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Andreas Carlsson är aktuell med boken ”Från idé till succé – en högst personlig inspirationsbok”. Foto: Pressbild.

”Det handlar om att ha rätt inställning”

Författarintervjun: Andreas Carlsson står aldrig stilla. Han förverkligar dröm på dröm och har ständigt nya projekt på gång. Låtskrivare och musikproducent med över 150 miljoner sålda titlar. Grundare av en friskola, och författare till två böcker. Bland annat. För Civilekonomen berättar han om vad som krävs för att nå framgång.

Andreas Carlsson slår sig ner på stolen framför mig. Vi har bestämt träff på Saturnus, ett fik på en bakgata på Östermalm. Vi har träffats för att prata om hans nya bok ”Från idé till succé – en högst personlig inspirationsbok” som kom ut i november. 

Boken är hans andra. Efter många positiva reaktioner på ”Live to win – låtarna som skrev mitt liv”, formades idén till nästa manus. Här får vi följa Andreas Carlssons tankar kring vad som skapar framgång, baserade på hans egna erfarenheter som framgångsrik låtskrivare och musikproducent. 

Du skriver att alla kan bli framgångsrika. Det låter enkelt?

– Jag tror att alla kan lyckas, men inget är enkelt. Då skulle alla göra det. Det kräver en enorm ansamling av vilja, energi, kraft och fokus. Särskilt i dagens snäva ekonomi. 

Hur ska man gå tillväga?

– Det handlar om att ha rätt inställning och rätt attityd. Med vilja och handlingskraft kan vem som helst komma längre än de varit tidigare. Om du omfamnar möjligheterna och blickar framåt, så kommer du i rörelse. Man om du bara ser hinder står du och stampar på samma ställe. Då blir framgång bara en morot som du aldrig tar ett bett av, säger han.

I boken skriver du att allt börjar med en dröm. Vad krävs för att den ska bli verklighet?

– Sätt inte målet för högt, för då är risken att du tappar lusten. Uppfinn delmål. De skapar en pendeleffekt och tar dig framåt mot ditt mål. Det är viktigt att komma ihåg att du inte blir framgångsrik över en dag. Även de som är kända och framgångsrika har övat och kämpat länge, många gånger i motvind. De har inte fått sin framgång gratis. 

– Sedan måste du ha handlingskraft för att drömmen inte ska stanna vid en dröm. Ju snabbare du tar en impuls till handling, desto lättare att nå framgång. Annars blir det bara tomt prat.

Hur hanterar man motgångar?

– Det gäller att hitta glädje och harmoni även i tråkiga och svår-manövrerade situationer. Att göra ett misslyckande till en erfarenhet man lär sig av. Och att vara flexibel och kunna ändra sin idé eller tänka nytt om den inte håller, säger han.

Du pratar mycket om intuition i boken, vågar man lita till den?

– Om du vill nå framgång kan du inte lyssna på någon annan, vägen finns bara inom dig själv. Det finns ingen logik i det, du drivs av en inre känsla, sen är det upp till dig själv, hårt arbete och research. 

Många känner kanske att ”det här låter ju bra, men jag har ju ett heltidsjobb, familj och ekonomiskt ansvar. Hur ska jag hinna…?”

– Jag har åtta jobb. 

Han ler. Men blir snabbt allvarlig igen.

– Det finns alltid tid. Framgång kan inte skyllas på några andra omständigheter än din egen drivkraft. Det finns de som haft det tungt, men som ändå lyckas frammana en förändring. Du kan börja i det lilla. Utveckla sidosysslor, hobbies.

Tar du dig tid för att stanna upp och se vad du åstadkommit, och berömma dig själv?

– Nej, det är jag jättedålig på. Jag har byggt en skola och elevbostäder, och försöker stanna upp och se det, uppskatta det. Eleverna som går där lägger sin själ och tre år av sina liv för att gå på min skola. Det finns ett engagemang hos dem, och det uppskattar jag mycket. 

Hur gör du för att orka?

– Det gäller att omge sig med positiv energi och äta, sova bra, träna. Jag försöker minimera input av negativ energi. Livet är förbaskat svårt att leva som det är ändå. 

I boken beskriver du hur viktigt det är att arbeta med bilden av sig själv. Varför?

– Livet är en pitch. Du pitchar för att komma framåt, i en anställningsintervju, eller vid en veckorapport på jobbet. Var punktlig, tala sanning, tala inte strunt om andra, var enhetlig och tydlig. Prestationsmässigt, var resultatbaserad, bli någon folk talar om som en ”doer”, en som levererar. Utstrålning är en annan fördel. En person med positiv energi har en enorm fördel i allt.

Boken, som framgår av titeln, är högst personlig. Men det hindrar inte andra att använda tipsen.

– Det är inget hokus pokus eller humbug. Det är dagens sanning. Kanske borde boken ha en varningstriangel. Om du fallit in på den inslagna vägen är det svårt att vända tillbaka.

Mer från: ,