Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Maria Ravström Hult Foto: Annika Af Klercker

Dags att starta eget?

Mitt under karriären bestämmer sig många medlemmar för att bli sin egen. Här ger Maria Ravström Hult, ansvarig för egenföretagarfrågor på Civilekonomerna sina bästa tips:

1 En del undrar om man som egenföretagare bör vara kvar som medlem i förbundet. Svaret är självklart ja. För egenföretagare erbjuder vi ett särskilt servicepaket med anpassade tjänster (se faktaruta).

2 Naturligtvis har du som egenföretagare även tillgång till Civilekonomernas ordinarie utbud av medlemsförmåner och tjänster.

3 Det första du ska göra är att registrera ditt företag hos Bolagsverket respektive Skatteverket.

4 Teckna en företagsförsäkring som skyddar dig från bland annat dyra skadeståndskrav. En särskild rättskyddsförsäkring rekommenderas också.

5 Om du byter från anställd till företagare har du kvar ditt skydd i inkomstförsäkringen – förutsatt att du uppfyller villkoren.

6 Är du osäker på hur du ska ta betalt i ditt företag? På civilekonomerna.se hittar du en beräkningsmodell.

7 Du vet väl att du har rätt att få ledigt i sex månader från din anställning för att bedriva näringsverksamhet? Läs mer om reglerna på förbundets hemsida.

8 Det är lätt att ta ut för lite i lön som företagare. Tänk på att lönen påverkar bl.a. sjuk- och föräldrapenningens storlek.

9 Glöm inte att pensionsspara. Som företagare måste du själv ta ansvar för din pension.

Fakta

Det här ingår i förbundets servicepaket för egenföretagare:
* Hjälp vid granskning av konsult- och uppdragsavtal.
* Viss advokatrådgivning inom avtals- och bolagsrätt, hyres- och fastighetsrätt, offentlig upphandling, immaterialrätt och obeståndsrätt.
* Rabatterat pris hos advokatbyrå vid eventuell tvist.
* Du kan teckna en professionsansvarsförsäkring hos If.
* Seminarier och föreläsningar för egenföretagare.