Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Malin Trossing Foto: Annika af Klercker (bilden är beskuren)

Chefer, sluta linda in!

Usla betyg för chefer i medarbetar­enkäter beror ofta på chefernas oförmåga att vara tydliga. Ledarskapsexperten och författaren Malin Trossing tipsar om hur man slipper att hamna i otydlighetsfällan.

– Otydlighet i ledarskapet är ett stort problem. Anställda förstår inte vad som förväntas av dem och om de gör ett bra eller dåligt jobb. Resultatet blir osäkerhet och handlingsförlamning, säger Malin Trossing, ledarskapskonsult och med lång erfarenhet som chef inom olika branscher. 

Enligt henne har chefer ofta en bild av sig själva att vara tydliga medan de anställda upplever det precis tvärtom.

– Det är inte ovanligt att jag möter chefer som säger att de varit så tydliga att det inte gick att vara tydligare. Men att det inte räckte. 

Att inte bli förstådd kan bero på bristande självinsikt hos chefen, men också på det faktum att medarbetare kan ha olika behov av tydlighet för att förstå ett budskap. Särskilt när chefen använder slagord som ”här arbetar vi serviceinriktat” eller ”hos oss gäller ordning och reda” kan tolkningarna bli olika. 

I stället för att använda abstrakta beskrivningar som att vi måste arbeta effektivt behöver chefen konkret berätta för de anställda vad han/hon menar med effektivt – vilket beteende som önskas.  Ett exempel är att sätta upp en viss tidsram för hur lång tid en arbetsuppgift får ta för att det ska vara försvarbart ur lönsamhetsperspektiv.

Otydlighet från chefens sida dyker även upp vid svåra samtal. Ett vanligt beteende är då att linda in kritik för att undvika konflikt eller inte vilja såra den anställde.

– Efter ett sådant möte kan medarbetaren stå som ett frågetecken. Vad var det chefen egentligen ville säga?

Ibland avstår chefer helt från att kritisera. Trossing har mött fall där till och med provanställningar övergått till ordinarie kontrakt trots att personen varit olämplig för jobbet. Allt för att chefen inte vågade säga sanningen.    

– Som chef har man faktiskt betalt för att vara modig och säga de här sakerna. Att vara chef är inte bara gulligull och roliga konferensmöten. 

En bärande idé i Malin Trossings senaste bok Det tydliga ledarskapet (som hon skrivit tillsammans med Alexander Holmberg) är att som chef använda ett coachande förhållningssätt. Det senare beskrivs som själva nyckeln till tydlighet. Coachande förhållningssätt går i korthet ut på att som chef ge medarbetaren hjälp till självstöd och framför allt att bygga en relation till varje enskild anställd.

Genom relationen kan chefen sedan upptäcka olikheter, men också varför vissa medarbetare har lättare att förstå och andra inte. 

– Ofta lägger cheferna fokus på relationen med medarbetare som det redan funkar bra med. Det är roligare och lättare. Men det vore bättre att ta sig tid med de som har svårt att förstå. 

Fakta

Lästips: Det tydliga ledarskapet, Malin Trossing & Alexander Holmberg (Ledarbildarna Rersurs)

Fakta

Malin tipsar

Så blir du tydligare som chef! 

1  Tydlighet är också att följa det man tidigare sagt. Om du som chef säger att det är viktigt med lediga helger men ändå mejlar till dina anställda en lördag, så blir du otydlig som ledare. För dina medarbetare blir det svårt att se vad du menar allvar med. 

 

3 Chefens feedback måste vara tydlig. Säger du alltid ”bra jobbat” så tröttnar mottagaren efter ett tag. Är du däremot konkret och säger ”vad välstrukturerad du var vid gårdagens möte” då tänker man som anställd att chefen faktisk såg mig vid det där mötet. 

 

4 Unga chefer som plötsligt blir chef över sina tidigare kollegor vill gärna fortsätta att vara kompisar. Typiska tecken är att de lindar in och pratar i frågetecken (”Kan du skriva rapporten?”) i stället för utropstecken (”Jag vill att du skriver rapporten!). Den dagen du måste sparka personal förstår du att chefen inte kan vara kompis.   

 

5 Ofta är det bara några få anställda som inte riktigt förstår vad chefen menar. Därför är det viktigt att du satsar på att förstå dem och inte bara lunchar med dem som du redan har trevligt med. 

 

6 Be arbetsskamrater eller en vän att kommentera hur du säger saker och vad du signalerar med ditt kroppspråk. Kan du bli tydligare genom att förändra ditt uppträdande?