Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Chefens ansvar bana väg tillbaka för sjukskriven medarbetare

Chefen ska se till att medarbetare som varit sjukskrivna länge kommer åter i jobb. Psykologen Åsa Kruse tipsar om hur vägen tillbaka kan underlättas.

Under 2016 var stressrelaterad ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige enligt Försäkringskassan. Psykologen Åsa Kruse har skrivit boken Tillbaka till jobbet, (Natur & Kultur) som tar upp de svåra frågorna i att gå tillbaka till jobbet efter en stressrelaterad ohälsa.

Varför är det viktigt att komma tillbaka till arbetslivet snabbt efter stressrelaterad ohälsa?
– Ju längre tid du är borta, desto svårare blir det att komma tillbaka i jobb. Oavsett orsak till ohälsan så förknippas ofta jobbet med obehag för den drabbade då arbete innebär krav. Det är lätt att utveckla en ”fobi” för jobbet när du väl tagit dig därifrån och fått distans. För att tröskeln inte ska bli för stor att ta sig över behöver du stegvis, med sänkta krav ganska snart gå tillbaka.

Vad är svårast när man ska tillbaka till jobbet?
– Att inte ryckas med i andras stress och tempot på jobbet, att sätta gränser när du är ovan, att tro att du kan köra på som förut för att du nu mår bra. De åtgärder och verktyg du har jobbat med måste du hålla fast vid annars är risken för återfall stor.

Vad är det viktigaste chefen kan göra för att få tillbaka en person i arbete?
– Håll kontakten, planera lämpliga arbetsuppgifter när man kommer tillbaka, sänk kraven, stötta, uppmuntra till att ta det lugnt även om den återvändande mår dåligt i början. Som chef får du inte själv bli rädd och skicka hem vederbörande så fort det dyker upp bakslag eller symtom.

Läs också: Chefen måste våga fråga

Hur kan chefen underlätta för den som kommer tillbaka?
– Många uppfattar en fråga från chefen som en befallning. Uppmana alla att säga ifrån när det blir för mycket, betona det egna ansvaret. Klargör att man som chef alltid måste kunna fråga om en person kan ta nya uppgifter, men det betyder inte att man måste säga ja.

Hur bör kollegorna agera när någon kommer tillbaka efter en sjukskrivning?
– Hälsa välkommen, visa uppskattning att kollegan är tillbaka, visa hänsyn, respektera att personen kanske inte vill prata om det som varit, belasta inte med egna historier om stress. Du ska inte låtsas som ingenting för att du inte vet hur du ska bete sig.

Läs också: Hjälp mig att ta tag i min situation!

Hur skapar man en friskare arbetsplats?
– Se till att resurserna räcker för det jobb som ska utföras, om det finns brister i det – flytta frågan uppåt till ledningen. Tryck inte ansvaret nedåt. Var tydlig med att alla måste säga ifrån i tid, var lyhörd och beredd att vidta åtgärder som inte får ta alltför lång tid att ordna fram.

Den 9 maj 2017 utsågs boken Tillbaka till jobbet till Årets HR-bok av Sveriges HR-förening och av tidningen Personal och ledarskap.

Uppdaterad 15/5-17

Fakta

Åsa Kruse är med. kand., leg. psykolog och leg. psykoterapeut med KBT-inriktning. Hon är verksam inom företagshälsovården och har mångårig erfarenhet av att föreläsa, handleda och arbeta med stressrelaterad ohälsa.

Mer från: ,