Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Sara Langåssve. Foto: Annika Af Klercker

Chansen att finansiera en MBA kom via stiftelse

Har du hittat en vidareutbildning som inte är studiemedelsberättigad eller som du inte kan påbörja då du inte kan ta ledigt från jobbet? Då bör du söka ett stipendium. Sara Langåssve fick ett stipendium för masterstudier utomlands. Utbildningen ledde till att hon fick jobb hos en revisionsjätte.

Sara Langåssve, 27, fick efter sin civilekonomexamen vid Lunds universitet jobb som customer service specialist på Red Bull Swedens kontor i Stockholm. Men hon kände ganska snart att hon ville vidare i karriären. Målsättningen var att jobba med redovisning på något av revisionsbranschens ”Big 4” – Deloitte, KPMG, EY eller PwC. Hon kontaktade företagen och fick beskedet att hon var tvungen att ha en masterexamen inom finans och redovisning för att överhuvudtaget vara aktuell för intervju. Sara Langåssve tittade på olika universitet i Sverige men upptäckte att masterutbildningarna startade med långa mellanrum, varför hon skulle ha behövt vänta i över ett år innan hon kunde påbörja mastern.
– Det är väldigt högt tryck på masterutbildningar med inriktning redovisning i Sverige. Därför började jag även titta på universitet utomlands och ansökte så småningom till en master inom redovisning på EADA Business School i Barcelona, säger Sara Langåssve.

En positiv nyhet: Hon blev antagen. En mindre bra nyhet: Utöver levnadskostnader på plats uppgick avgiften för själva utbildningen till 200 000 kronor – en summa som man inte får genom CSN. Men det var då Sara Langåssve insåg att hon kunde ansöka om ett stipendium för internationella studier. Hon skickade in ett femtontal ansökningar till olika stiftelser. Hennes ansökningar bestod av personligt brev, cv, rekommendationsbrev från tidigare arbetsgivare samt antagningsbrev från skolan i Barcelona. Slutligen fick hon napp och Tekn. dr Marcus Wallenbergs Stiftelse beviljade henne ett stipendium. Sara Langåssve kan inte uppge den exakta summan men berättar att studieavgiften plus lite till täcktes.
– För mig var det en finansiell räddning som gjorde att jag kunde genomföra utbildningen, säger Sara Langåssve, som efter utbildningen fick jobb som redovisningskonsult på KPMG i Stockholm.
– Om jag inte hade gått utbildningen hade jag inte varit här i dag, berättar hon.

Läs också: Så mycket mindre förväntar sig kvinnliga ekonomer i lön

Var ute i god tid!
Vad ska man då tänka på när man ansöker om stipendier? Sara Langåssve berättar att det först och främst är bra att få en överblick över de möjligheter som finns. Det fick hon via sajten stipendier.se. Ett annat tips är att var ute i god tid. De flesta stiftelser har ansökningsstopp på våren. Vid ansökan är dokumentation nyckelordet, allt från rekommendationsbrev från tidigare arbetsgivare eller lärare till rent formella handlingar – till exempel antagningsbrev från skolan. Att ansöka om stipendier liknar processen med att ansöka om ett vanligt jobb, berättar Sara Langåssve. I sitt personliga brev redogjorde hon för vad hon hade gjort tidigare, varför hon ville gå utbildningen och vad hon skulle göra efteråt.
– Skriv inte bara det du tror att de vill höra utan försök hitta en egen nisch. Jag berättade till exempel att jag hade volontärarbetat med att föda upp lejonungar i Zimbabwe, vilket kanske är någonting som sticker ut i ansökningar för internationella studier i finans och redovisning.

Fakta

Sara Langåssve, 27
Gör:
It-riskkonsult på KPMG.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Bachelor in Business Administration vid Lunds universitet samt International Master in Accounting and Finance vid EADA.

Fakta

Sju steg till stipendiet!
Civilekonomernas Nina Forssblad tipsar om vad du bör tänka på:

1) Var ute i god tid. En del stipendier måste man söka ett år i förväg.
2) Kolla upp kraven för att kunna söka stipendier från olika fonder och organisationer. Många har väldigt specifika regler.
3) Håll ditt cv uppdaterat hela tiden, även på andra språk om det krävs för stipendieansökningarna.
4) Ta reda på vilka referenser som krävs och kontakta dem i god tid. Ofta behöver de skriva referensbrev och själva skicka in dem.
5) Ha vidimerade kopior av betyg och andra dokument – och översättningar till andra språk ifall det krävs.
6) Lägg ner god tid på att utforma och skriva ett personligt brev, där du motiverar varför just du är en bra kandidat för just det stipendium du söker och för de planerade studierna.
7) Viktigt är att skicka in en komplett ansökan.

Fakta

Lista över stipendier för MBA-studier och andra typer av högre utbildningar i ekonomi:

* Fulbrightkommissionen: www.fulbright.se

* Sverige-Amerika Stiftelsen: www.sweamfo.se

* Sweden Japan Foundation: http://swedenjapan.se/wordpress/other-scholarships/

* Svenska institutet: http://si.se/verksamhetsomraden/stipendier-och-bidrag/

* Wallenbergstiftelserna: http://www.wallenberg.org

* Svenska Rotary: www.rotary.se

* Handelsbanken: http://www.handelsbanken.se/shb/inet/IStartSv.nsf/FrameSet?OpenView&id=Forskningsstiftelserna

* SEB: http://www.stiftelseansokan.se/