Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Paul Moxnes. Foto: Ivar Kvistum

Bli kreativ av alla krav

Kraven i arbetslivet gör att vi riskerar att drabbas av prestationsångest. Men det går att blir stärkt av den och att låta prestationsångesten bli en del av en kreativ process. Psykolog Paul Moxnes ger sina bästa tips på hur du ökar din kapacitet genom att vända ångesten till din fördel.

Läs också: Så gör du för att ta en paus i karriären

1 Ångest för att misslyckas har vi alla. Men om det hindrar dig från vissa uppgifter kan du tänka på något som driver dig till att våga, till exempel att du ska visa att du kan.

2 Nya uppgifter är vägar för att bli en ny människa. Varje ny utmaning är en läroprocess som inte kan misslyckas. Avgörande är att du lär dig något av att ha prövat och växer med erfarenheten. Ångest är aktivering och vaksamhet som du ska vända mot uppgiften – inte mot jaget.

3 Oro och ångest är en förutsättning för utveckling – alltså inget man måste sträva efter att undvika.

Läs också: När moralen krockar med vardagen

4 Ängsliga människor är något mindre kostnadseffektiva än de trygga, då de använder mer tid och resurser till att handskas med sin ångest. Arbetsgivare har lättare för att anställa trygga och effektiva människor, medan de som verkar nervösa hamnar längre bak i kön. Men detta kan vara kortsiktigt tänkande. Kanske borde människor utan nerver aldrig få ledande positioner?

5 Utgångspunkten för handling och initiativ är tryggheten, men det finns ingen energi i tryggheten – den finns i ångesten. Men vi behöver tryggheten för att vi ska våga och ångesten för att vi ska handla.

Mer från: