Vinnarskallarna
En guru på språng
För allmänheten är han GI-gurun som gjorde kometkarriär och förändrade svenskarnas matvanor. Men Ola Lauritzson är full av projekt. I maj ger han ut en bok om entreprenörskap och till hösten väntas hans första skönlitterära roman.
De senaste tio åren har han startat sju företag. Som en finansportal på nätet, en agentur för livsmedel, hudvårdsprodukter, rökavvänjning och nu senast en författarsajt för debutanter. Ola Lauritzson förklarar att han ständigt är på väg, när projekten fått vingar och börjat leva sina egna liv.
– Förmodligen är det entreprenörens styrka och förbannelse. Man ser hela tiden framåt, utmanar sig själv och sätter målet ännu lite högre.
Trots att Ola Lauritzson är intimt förknippad med böckerna om GI-mat inleddes framgången redan i slutet på 1990-talet. Efter snabb tillväxt med finansportalen epo.com flyttade bolaget till London där han jobbade under ett par intensiva år.
Och delvis var det där allting började. Efter en period med stress, osund mat och skaplig övervikt.
– En kompis i USA tipsade mig om GI och plötsligt rasade jag i vikt utan att egentligen banta. På den tiden existerade inte sockerdebatten i Sverige och jag insåg snabbt att det måste finnas andra som inte heller visste detta.
Boken Gå ned i vikt med GI-metoden blev en försäljningssuccé och Lauritzson syntes överallt. Själv är han dålig på att dunka sig själv i ryggen, förklarar han, och succén med böckerna och hälsosajten GI viktkoll var delvis en fråga om tajming.
– I efterhand har jag insett att jag hade tur eftersom förlaget precis sökte en ny vikt- och hälsobok. Däremot hade de inte tänkt sig någon direkt marknadsföring, så när jag frågade var vi skulle ha lanseringsfesten tyckte de att det var rätt kul.
Vilket inte hindrade honom. Raskt bjöd Ola Lauritzson hem journalisterna till sin egen lägenhet, förlaget stod för maten, alkoholen sponsrades och i snabb takt blev han sitt eget varumärke. Den första boken om GI sålde i cirka 150 000 exemplar och totalt har Lauritzson sålt 500 000 böcker i Sverige.
Varför har du blivit så framgångsrik?
– Och vad är framgång? Det är svårt att bedöma själv men för att nå sina mål krävs både intresse och passion för det du vill göra. Du måste andas, äta och drömma din passion. Själv hade jag inget intresse för mat tidigare men när jag väl fått idén tog det inte mer än tolv månader innan jag blev kallad för GI-guru.
Samtidigt har han mött hårt motstånd.
I TV4:s Drevet ifrågasattes GI-metoden och Ola Lauritzsons marknadsföring. Hur klarar man sådant?
– Faktum var att det var jättejobbigt och jag kände att alla tittade på mig när jag var ute på stan. Men efter någon månad kom folk fram och klappade om mig och tyckte det varit kul att jag var med i TV. De mindes bara att de sett mig, inte den negativa vinklingen.
Kan alla bli vinnare? Ola Lauritzson blir allvarlig och hänvisar till ett ordspråk: I natt hade jag tusen drömmar men i morse gjorde jag som vanligt.
– Alla är ju vinnare i någon bemärkelse, men för många kan drömmen kännas oövervinnerlig. Ett tips är att bryta upp målet i delmål. Hux flux har du betat av de olika stegen och faktiskt åstadkommit det du föresatt dig.
Själv är Ola övertygad om att alla kan bli entreprenörer och till våren ger han ut en bok på temat, en sammanfattning av hans egna erfarenheter från tio år som entreprenör. Och kanske följs den av fler i samma genre. Däremot är han inte säker på att alla vill bli entreprenörer, säger han. För livet som egenföre-tagare är en manodepressiv tillvaro, med höga toppar och djupa dalar när strålkastarna släcks.
– Frågan är om alla klarar det. Det är krävande emellanåt eftersom allt hänger på dig och du måste ha förmågan att komma över även motiga dagar.
Hur gör du själv?
– Jag har lärt mig att de finns där, det gäller bara att bocka av dem. Sedan brukar jag påminna mig om att jag faktiskt gjort bra saker också. Det kan vara bra att tänka på för att komma vidare ibland.
Emelie har en plan
Hon har guld i nordiska mästerskapen i cykel och guld i skid-VM från Obersdorf 2005. I dag har hon överfört motivationen till jobbet som Key Account Manager på Unilever. Emelie Öhrstig i ett samtal om målsättning och tålamod.
Emelie Öhrstig har alltid planen klar. Vet vad som krävs för att nå sina mål.
– Jag har funderat på det där. Det som driver mig är nog utveckling i sig. Att utsätta sig för sådant man inte tror manklarar och så gör man det. All form av utmaning leder till utveckling, och det är häftigt att man hela tiden kan bli bättre.
Insikten är det som hägrat under de hårdaste passen. Att veta att hon skulle kunna vinna SM
i längdåkning bara genom att följa den uppgjorda planen, i en vardag stundtals långt från sol och gnistrande snö.
– Ja verkligen. Ibland är det vidrigt, med mörker och blåst. Men man bryter ned träningen i väldigt små detaljer för att se vad som krävs för att nå målet. Kollar material, hur man ska hålla sig frisk, mängden träning och så vidare. Sedan är det bara att genomföra, det handlar om stenhårt arbete, säger hon.
Frågan är vilka egenskaper som krävs för att orka vinna. Emelie Öhrstig har funderat på det själv.
– För mig handlar det mycket om inställning. En person med vinnaregenskaper är någon som har rätt inställning, rätt kunskap och tålamod. I stort sett alla kan träna sig till att bli väldigt bra, men du måste ha viljan att bli bra. Tålamodet.
Samtidigt gäller det att aldrig bli nöjd, förklarar hon. För när den dagen kommer slutar man att utvecklas, tappar drivet att bli ännu lite bättre. Själv började Emelie känna sig nöjd sista längdskidsäsongen, efter ett par misslyckanden och en stadig portfölj med medaljer.
Istället började hon på Unilever där hon i dag arbetar som Key Account Manager. Målen bryter hon fortfarande ned i halvårsperioder, även om det är mer komplext att detaljplanera i arbetslivet, som hon säger.
Associationerna går snabbt till Bengt Baron, Magdalena Forsberg, Gunde Svan. Andra exempel på elitidrottare som överfört motivationen till nya arenor.
Vilken nytta har man av sin idrottskarriär?
– Det är nog väldigt många delar. Du vågar anta utmaningar, det måste man för att våga ställa sig på startlinjen. Du är inte rädd för att misslyckas eftersom det är något alla gått igenom. Och du är medveten om vad som krävs, var förväntningarna ligger. Alla de delarna tillsammans gör att du lägger mycket ansvar på dig själv.
Just mod är intressant. Hur vågar man?
– Det finns inga garantier för att det ska gå bra, ändå ställer du dig på startlinjen och utsätter dig för extrema situationer. Men det är viktigt att skilja på sak och person. Själv brukar jag tänka på skidåkaren Emelie och privatpersonen Emelie för att hålla isär rollerna. Man måste inse att man har samma värde som person, även om det inte alltid går bra i en tävling, konstaterar hon.
Själv fick hon snarare ökad revanschlust och energi av ett misslyckande. Istället för att gräva ned sig började Emelie direkt tänka på vad som krävdes för att lyckas bättre nästa gång.
– Det är tufft just då, det är det verkligen. Man blir ledsen och besviken men bara en kort stund. Redan nästa morgon hade jag oftast planen klar för hur jag skulle ta nya tag. Många kanske fokuserar på motgången men jag brukar tänka mer framåt. Det är bara att ta sikte på nästa utmaning och grabba tag i det.
Det låter som om envishet är en dygd?
– Envishet är väldigt viktigt och det snuddar lite vid inställning, säger Emelie Öhrstig. Samtidigt får envisheten aldrig gå ut över någon annan. Jag tycker man måste vara ödmjuk i sina framgångar.
Med passion för business
Han har risats och rosats. Johan Staël von Holstein, som en gång i tiden startade Icon Medialab, väcker känslor var han
än visar sig. Själv talar han om den stora passionen.
I dag satsar han allt på två bolag. Dels Iqube, Europas största privata och världens mest framgångsrika företagsinkubator, som han säger. Dels Mycube, sajten som är tänkt att ersätta Facebook genom att bättre spegla verkliga livet.
– I nuläget behöver vi dra in pengar för att slutföra arbetet med Mycube. Sedan räknar vi med en betaversion i juni och ordentlig start till hösten om allt går enligt planerna, berättar Johan Staël von Holstein som sedan Icon Medialabs drama-tiska uppgång och fall spottat ur sig idéer i vad som kan tyckas en outsinlig ström.
Själv förklarar han det med att entreprenörskapet är ett sätt att bevisa sig. Att varje dag få vara med om mängder av underbara steg som leder framåt. Nöjda kunder, medarbetare som växer, projekt som faller på plats.
– Alla de här dagliga små upplevelserna gör att entreprenörskapet näst efter kärlek är det finaste som finns. Tyvärr uppmuntras det inte i dag eftersom samhället är byggt för att konservera snarare än skapa. Men ser du på Maslows behovshierarki så är entreprenörskap den ultimata formen av självförverkligande.
Han får det att låta enkelt. Men förmodligen finns åtskilliga avgörande egenskaper bakom förmågan att satsa och lyckas.
Vilka?
Enligt Johan Staël von Holstein handlar det om att besitta obotlig optimism, otrolig energi, järnvilja att lyckas samt oförmågan att se svårigheter. Mod är viktigt, däremot inte nödvändigtvis god självkänsla, påstår han.
– Folk tror alltid att jag är kaxig och stöddig med hybris, men jag har aldrig haft särskilt bra självkänsla. För mig handlar det snarare om att leva upp till något. Att bevisa och leverera.
Ändå är han är långt ifrån i hamn, hävdar han. Johan Staël von Holstein betraktar sig inte som framgångsrik och har mycket kvar innan han låter sig slappna av.
Vad driver dig?
– Nyfikenhet, viljan att förändra och passion. När jag blev tillfrågad att sitta med i Statens Kulturråd ville jag belysa arbetet och få folk att förstå vad de gör. Men jag blev desillusionerad av att det är så svårt att förändra, det var därför jag hoppade av.
Hans gästspel i kulturrådet väckte både rabalder och förtjusning. Och när Icon Medialab föll pladask under IT-yran var Johan Staël von Holstein en av dem som fick bära hundhuvudet. Frågan är hur man orkar resa sig när medie-drevet går. Att ständigt komma igen och ta nya tag. Johan Staël von Holstein tycks onekligen ha förmågan, och sedan flera år är han en eftertraktad debattör och föreläsare.
Hur gör man?
– Man har inget val. Livet går vidare och man måste komma på fötter och resa sig. Sedan är det oerhört viktigt med stöd och kärlek från den närmsta omgivningen, att du är uppskattad och omtyckt för den du är. Men visst kan det vara både deppigt och kämpigt när du engagerat dig i idéer och medarbetare. Vad skiljer den som lyckas från den som inte gör det?
– Att man inte ger sig. Och om man ger sig så får man andas ett tag och komma igen. Själv är jag övertygad om att alla kan mobilisera sig. Det gäller bara att hitta passionen, så fort man gör det så kommer krafterna.
Vad var din egen passion?
Johan Staël von Holstein svarar utan att tveka.
– Jag är en passionerad människa. Det räcker att jag får en idé och fastnar. Då springer jag.
Fakta
Ola läser helst spänningsromaner
❱ Namn: Ola
Lauritzson.
❱ Ålder: 34 år.
❱ Bor: I Stockholm.
❱ Familj: Sambo.
❱ Utbildning: Civilekonom, Handels
i Stockholm, inriktning redovisning och finansiering.
❱ Aktuell: Med författarsajten Kapitel1 och ny bok om entreprenörskap.
❱ Företag: GI viktkoll (2007): Cirka 15 miljoner kronor, nu sålt.
❱ Favoritmat när man hoppar över GI en dag: Det händer att jag äter pizza ibland … och glass älskar jag.
❱ Läser helst: Allätare, helst spänningsromaner.
Fakta
Emelie tog VM-guld i Obersdorf ❱ Namn: Emelie Öhrstig. ❱ Ålder: 31 år. ❱ Bor: I Stockholm. ❱ Familj: Singel. ❱ Utbildning: Civilekonom, inriktning marknadsföring, Mittuniversitetet. ❱ Aktuell: Arbetar som Key Account Manager på Unilever. ❱ Kort bakgrund: Längdskidåkare och cyklist. Guld i skid-VM (sprint) i Obersdorf 2005, fem SM-medaljer. NM-guld i landsvägscykel och mountainbike, 1999. ❱ Tålamod på en skala från 1 till 10: Det beror helt på sammanhanget. Men för långsiktiga projekt har jag nog en nia.
Fakta
Johan öppnar IQUBE i Asien
❱ Namn: Johan Staël von Holstein. ❱ Ålder: 46 år. ❱ Bor: I Singapore. ❱ Familj: Jessica och barnen Nicholas 10, Maximus 8. ❱ Utbildning: Civilekonom från Stockholms universitet, inriktning marknadsföring. Harvard Business Schools MBA-Summer Courses. En termin Lynn University, Florida. ❱ Företag: Iqube. ❱ Aktuell: Öppnar Iqube i Asien.