Viktigt för unga talanger att välja en bra chef
Angelica Andersson Fihn, Juliana Falke och Anna Johnson har tagit sig tid att samlas i Grant Thorntons moderna hus nära Österport i Visby. Tidningen Civilekonomen har stämt träff för ett rundabordssamtal om arbete, traineeprogram, ledarskap och rekrytering. Vi slår oss ner i ett mötesrum. Medan det serveras kaffe berättar de om sin bakgrund som ekonomer i olika organisationer. De samtalar livligt om tvära karriärkast, aha-upplevelser och att det krävs mod att anta en ledarroll.
Angelica och Juliana har tidigt i sina karriärer deltagit i traineeprogram. Deras intryck av programmen är blandade.
Angelica Andersson Fihn (AAF): – En av de första grejerna man fick göra som trainee på Coop Sverige var att ta ledarskap för personer med olika åldrar, bakgrund och utbildningsnivå. Jag är upplärd att vara ute i vardagen och handgripligen ladda fruktlådorna inför helgens försäljning. Det är utmärkt att tidigt få ta ansvar, att bara gå ut och göra utan att vara rädd, även om jag inte tror att traineeprogram är det viktigaste för att odla talanger eller behålla drivna personer.
Juliana Falke (JF): – Jag var trainee på Nordea. Det var så utvecklande. Svårigheten började när programmet var slut för organisationen lyckades inte ta hand om sina talanger. Det beror på att det finns ett stuprörstänk i många organisationer. HR gör sitt med programmen, men arbetar inte aktivt med att försöka få in talangerna i organisationen.
Anna Johnson (AJ): – I vår organisation (Grant Thornton) får man tidigt ta ansvar. Det kan vara i stort och smått. Det finns alltid något att leda för den som är ny på kontoret och det är viktigt att ta ledarskap redan från början.
Läs mer: Bra ledarskap och gott rykte lockar fler talanger
Om inte traineeprogrammen är det viktiga, vad är det då som avgör? Alla tre medverkande har här samma åsikt. Den närmaste chefen har störst betydelse.
JF: – Jag har arbetat i många större organisationer och upplevt att ledarskap alltid uppmuntrats på ett eller annat sätt. Det finns också alltid möjlighet att att växla upp med interna utbildningar. Sen handlar det om hur engagerad och uppmuntrande ens närmaste chef är …
AAF: ”… det kan finnas hur bra strukturer som helst i ett företag, hamnar du med en chef som inte tillåter dig att växa och inte ser till att du utvecklas så spelar det ingen roll.”
JF: ”… då är det bara att byta jobb. Sitt inte för länge i sådan situation. Med ett dåligt ledarskap tappar organisationen talangerna.”
Läs mer: Så hittar du ditt ledarskap
Snart kommer samtalet in på varför allt färre unga vill ta en ledarroll eller bli chef. Undersökningsföretaget Universum har visat att unga vuxna i Norden är minst intresserade i världen av att bli chefer. Alla tre runt bordet nickar instämmande.
AJ: ”Det här är spännande. Vad är det som motiverar unga i dag? Undersökningar visar att de yngre generationerna prioriterar ett intressant och roligt jobb med balans mellan arbete och privatliv. Samtidigt vill de få en personlig utveckling och bidra till samhällsutvecklingen. Att bli just chef är kanske inget mål i sig för de yngre, även om ledarskap ofta ingår i många tjänster.”
JF: ”Vad är det för bild av formellt chefskap som unga har? Vilket ansvar har vi som ledare att visa upp en annan bild? Tendensen jag ser är att ett informellt ledarskap växer fram. Och det tror jag är mer attraktivt för unga. En annan sak som blir viktigare för att behålla talanger handlar om vilka värden arbetsgivaren representerar.”
AJ: ”I dag ställer studenterna helt andra frågor om arbeten som erbjuds. De utmanar oss jättemycket. Vad står ni för? Vad står ditt varumärke för? Hur jobbar ni med hållbarhet?”
Vad är det unga vuxna söker om de inte vill bli chefer?
JF: ”När jag började på mitt traineeprogram fanns bara två spår, ledare eller specialist. Men hur ska man kunna veta det när man är ung? Därför måste vi hitta fler spår för att fler individer ska kunna uppmuntras på olika sätt.”
AAF: ”Ja, det är viktigt att ta reda på drivkraften hos en person, för då kan man dra nytta av det i organisationen och undvika fel.”
AJ: ”En ledarroll behöver inte heller vara för evigt och det måste vara tillåtet att misslyckas. Erfarenheten kan ingen ta ifrån dig. Jag säger till många av mina medarbetare att de ska våga ta steget. Visst, det är läskigt, men ångrar du dig får du gärna backa tillbaka. Det är inga problem.”
Finns det acceptans att gå in och ur en ledarroll på det viset?
JF: ”Med en bra chef finns det det. Det är därför man ska välja en bra chef framför allt annat. Det må vara en klyscha, men jag tror stenhårt på det. Chefen är så viktig för den personliga utvecklingen, för den egna karriären och för allt annat på en arbetsplats.”
Fakta
Angelica Andersson Fihn (AAF), teamchef Kronofogden Gotland: Uppsalaekonom från Trollhättan med bakgrund i detaljhandeln. Trainee hos Coop Sverige och regionchef för Kronans Apotek. Arbetar sedan början av året för första gången statligt med betalningsförelägganden hos Kronofogden. ”Det är så att säga i andra änden av detaljhandelns hysteri”, kommenterar hon.
Fakta
Anna Johnson (AJ), vd Grant Thornton Sverige (sedan 1 september):
Född och uppvuxen på Gotland. Pluggade ekonomi i Östersund, ”det var skidåkningen som drog.” Började arbeta på Grant Thornton i Stockholm 1998, flyttade tillbaka till Visby 2005 och blev kontorschef 2014. Sedan hösten 2016 chef för Grant Thornton Sverige.
Fakta
Juliana Falke (JF), vd Almi Gotland:
Kommer från Handels i Göteborg och har nästan bara arbetat på bank. Först Nordea som trainee, sedan SEB. Erbjöds jobbet som Swedbanks företagschef på Gotland och ställde sig frågan: ”Ska jag verkligen börja på min tredje bank?” Hon tog jobbet och är i dag glad över att ha tackat ja. Har i höst börjat som vd på Almi.