Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Elaine Breske Hirscher Foto: Jann Lipka

Vidareutbildning – ett sätt att nätverka

Vinsterna med att vidareutbilda sig kan vara olika. För Elaine Breske Hirscher handlade det om att utöka nätverket.

”När jag började läsa ekonomi på Stockholms universitet hade jag tänkt att bli ekonomichef på något företag. Det blev jag också, men jag insåg snabbt att det inte var det jag ville. Det var människor jag ville jobba med, inte siffror. Så jag gjorde det enkelt för mig. Jag tog kontakt med personer som jag läst om i tidningen och människor i min omgivning som hade jätteroliga jobb, som konsulter inom management och ledarskapsutveckling. Hur har du kommit dit du är och vad behöver jag bygga på med för att nå dit? De sa att basen från civilekonomutbildningen är bra, men ska du jobba med människor behöver du också lära dig kommunikation och mer om hur vi fungerar som individer.

Jag läste då Affärskommunikation på IHM, en utbildning som löpte på halvfart under två år. När jag tagit examen märkte jag direkt skillnad i antalet uppdrag jag fick. Jag kunde höja mitt arvode från 895 kronor till 1 290 kronor i timmen. Det räcker inte att ha fallenhet för något. Här väger det där pappret tungt som visar att du gått en utbildning, tyvärr. Det är inte som i USA där det är fint att vara selfmade. Jag har själv jobbat som chef på företag och då tittat på de som inte har formell utbildning, som ändå haft kraft att ta sig till en viss position. Det visar på vilja och på att man vågar ta för sig. För mig är det lika mycket värt som att man har en massa teori från en skola.

Studierna har ibland gett mig aha-upplevelser, även om det är saker man egentligen redan känner till. Det har också hjälpt mig att sätta in metoder i ett teoretiskt sammanhang. Men har det gjort mig till en bättre version av mig själv? Nej, det tycker jag inte.
Däremot kan vidareutbildning vara ett sätt att nätverka – att dela med sig av sina erfarenheter och att ta del av andras. Genom feedback kan man förädla det som andra upplever är bra. För mig har det också varit viktigt att utveckla mina privata intressen, med kurser i kost och hälsa, eller konst. Att måla är verkligen avstressande och gör mig lugnare på jobbet. Det gör mig gladare och på så vis till en bättre ledare.”

Fakta

Elaine Breske Hirscher
Yrke: Ledarskapsexpert, föreläsare och författare.
Bakgrund: Har gjort en chefskarriär inom bygg- och anläggningsbranschen, senast som regionchef på teknikkonsultföretaget Vectura (nu del av Sweco). Sedan 2013 arbetar hon som föreläsare, ledarskapsexpert, förändringsledare och interimschef i eget bolag, med fokus på psykosocial hälsa på jobbet.
Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet.
Vidareutbildning: DIHM i Affärskommunikation på IHM i Stockholm. Enstaka kurser i beteendevetenskap vid Idrottshögskolan i Stockholm. Håller på med en mini-MBA på distans som anordnas av Probana Business School.

Mer på civilekonomen.se