Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Vems drömmar förverkligar du?

Du är garanterat inte ensam om att sitta på jobbet och undra hur sjutton du hamnade där. Du som en gång drömde om att bli astronaut eller filmstjärna. Vad var det egentligen som hände? Möt tre coacher som rycker in när du gått vilse i karriären.

Ofta är det runt trettio det händer. Man får en livskris ”light” och börjar ifrågasätta sitt liv. För vissa sker det i samband med att de får barn, för andra när någon i familjen blir svårt sjuk eller dör, ibland räcker det att man ser någon annan uppfylla sin dröm för att man själv ska ställa sig frågan: Lever jag verkligen det liv jag vill leva? Det är onekligen bättre att ställa sig den frågan när man är trettio än när man är åttio och livet på väg att ta slut. I motsats till barn är vi vuxna dåliga på att drömma. Om du som femåring drömde om att bli astronaut, så ser du som 35-åring alla hinder till varför det inte är möjligt. Om tidigare generationer hade gjort som dagens 20-åringar och åkt till Asien i ett halvår och funderat över meningen med livet, så hade förmodligen betydligt färre knackat på Peter Cederqvists dörr i dag. Han är karriärcoach på Newstart och hjälper många civilekonomer, som har gått vilse i karriären.
– Vems drömmar det är du förverkligar är en högst relevant fråga att ställa sig. De flesta har ingen koll, de vet inte vad de vill eller vart de är på väg.
Att civilekonomutbildningen är bred gör att många som inte riktigt vet vad de vill bli, söker sig dit. Visar det sig då att man är duktig på att räkna är det stor chans att man sedan hamnar på en ekonomiavdelning, trots att man också har talang inom många andra områden.
Det är något Maria, som inte vill framträda med sitt riktiga namn, kan känna igen. Hon har aldrig drömt om att bli ekonom, det bara blev så.
– När min bästa kompis valde civilekonomprogrammet så hängde jag på. Hon hoppade av efter ett halvår för att läsa till läkare, men jag stannade kvar. Inte för att jag verkligen ville bli ekonom utan för att jag inte visste vad jag skulle göra istället. Jag har alltid haft lätt för mig och gick ut med bra betyg. Direkt efter examen fick jag jobb på en ekonomiavdelning. Men jag har upptäckt att det inte är min grej. Ibland blir jag så trött på alla siffror och rapporter att jag får lust att gå hem och inte komma tillbaka igen.

Även om Maria är trött på sitt jobb så vill hon inte säga upp sig.
– Vad skulle jag göra istället? Ett nytt ekonomjobb vill jag inte ha. Ibland drömmer jag om att ta tjänstledigt och måla tavlor istället. Men vad skulle jag leva på? Dessutom skulle min mamma bli besviken. Jag kommer från en arbetarklassfamilj och mamma är stolt över att jag har pluggat på universitetet och har ett välbetalt jobb.
Maria är med stor sannolikhet inte ensam om att stanna kvar i en livssituation för att slippa svika sina föräldrar. Men våra val och livsdrömmar påverkas inte bara av familj och vänner utan även av samhällets förväntningar om vad det innebär att vara lyckad. Att man lever på ströjobb, bor i en hyrestvåa i förorten och skriver poesi är knappast något man skryter om på klass­återträffen. Men att vara lyckad, utåt sett, betyder inte att man är lycklig inuti. I takt med att allt fler välbetalda högpresterare går in i väggen kommer förmodligen bilden av vem som är lyckad, att revideras.

Tillbaka till Värtahamnen, där karriärcoachen Peter Cederqvist har sitt kontor. De flesta som kommer hit känner ett behov av att göra en make over på karriärfronten. Och det behöver inte vara en speciellt lång process. På tre möten brukar Peter­ ha lotsat fram sina klienter till en karriär­vision.
– Hos mig ställs klienterna inför frågor de borde ha ställt sig själva för många år sedan. Vem är jag, vad är jag bra på, vilka är mina intressen, hur ser mina värderingar ut? Har du väl den bilden klar för dig kommer det att vara betydligt enklare att göra ett karriärval som du trivs med i längden. En del ekonomer som kommer hit sitter till exempel på ekonomiavdelningar och tycker att jobbet är ensamt, de skulle vilja påverka mer och ha fler kontakter i jobbet. Det är inte ovanligt att de efter våra möten väljer att starta eget eller bli konsulter. Andra väljer att helt byta bana.
Just pengar och status gör att många inte vågar förändra sina liv menar livs- och karriärcoachen Suzanne Dahlerus.
– Att förverkliga sin dröm innebär kanske att du måste gå ner i lön eller till och med leva utan pengar ett tag. Men om du skaffar dig ett liv som du älskar, kommer du inte ha behov av dyra utlandssemestrar, fina båtar eller dyra handväskor som kompensation för ett annars utarmande yrkesliv. Du kommer ha livskvalitet, säger hon.
Att lägga om sitt liv och sin karriär är ofta en lång process som tar avstamp i en längtan. På många sätt liknar den processen med att skaffa barn. I början kanske man funderar på om man har råd, om relationen kommer att hålla, och det kommer funka ekonomiskt. Men i takt med att längtan blir starkare bryr man sig allt mindre om de sakerna.

Hur stora förändringar gör då klienterna som anlitar Suzanne Dahlerus som coach?
– Det är olika. Vissa går upp till chefen och berättar att de vill ha andra arbetsuppgifter, andra ändrar sitt liv totalt. Vi har alla olika vägar att gå och det är bara du som vet hur den vägen ska se ut. Som coach kan jag hjälpa dig att lägga pusslet men resten är upp till dig.
Evakarin Wallin arbetar också med att hjälpa människor att förverkliga sina drömmar. Evakarin, som har arbetat som coach sedan 2001, är certifierad drömcoach och utbildad i USA av Marcia Wieder. Utbildningen är godkänd av International Coach Foundation.
Grundaren av drömcoachingen, Marcia Wieder var själv en framgångsrik affärskvinna i Washington när hon en dag, på väg från ett av sina kontor till ett annat, frågade sig själv ”Är det så här jag vill leva?” Svaret blev ett rungande nej, kort därpå lade hon ner sitt företag, sålde sportbilen och flyttade till San Fransisco. 
Hennes egenutvecklade metod baseras på egna erfarenheter och insikter om vad det är som hind­rar människor från att förverkliga sina drömmar.
– Precis som Marcia Wieder har jag gjort en omvälvande resa för att hitta fram till den jag är och hur jag vill leva. Min slutsats är att om man vill förändra sitt liv på djupet så måste man börja i sitt inre. Ofta har människor olika blockeringar som stoppar dem från att leva som de vill. En hel del har dålig självkänsla och intalar sig att de inte är tillräckligt begåvade, inte tillräckligt modiga eller tillräckligt snygga. Men om du inte tror att du duger kommer du aldrig att våga drömma storslagna drömmar!

Enligt Evakarin finns det inga genvägar, det är bara att hoppa ner i den där ryggsäcken full av rädslor, besvikelse och ilska och ta itu med dem.
Drömmetoden inleds med vad som kan liknas vid en mental tarmrensning och därefter får klienten i uppdrag att börja drömma. Men hur gör man för att drömmen inte ska bli en fluffig vision?
– Man måste ge orden en innebörd. Längtar du efter frihet, vilket många gör, så måste du definiera vad det betyder för just dig, det kanske handlar om att slippa ha en chef, att kunna styra dina arbetstider eller jobba hemifrån. Därefter skriver du ett drömbrev som beskriver din högsta dröm. Brevet ska beskriva nutid och vara väldigt detaljerat. Om du ryser av vällust när du läser det du har skrivit, innebär det att du har hittat rätt.

Fakta

Osäker i karriären?

Här är karriärcoachen Peter Cederqvists tips:
1 Formulera en livsvision, vad är viktigast i ditt liv?
2 Sätt upp tydliga mål, både privat och i jobbet.
3 Peppa dig själv, fokusera på det Du gör bra.
4 Vad ger dig energi?
5 Följ och lita på din magkänsla.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se