Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Sara Holst. Foto: Jann Lipka

Upphandlare – ett omväxlande jobb

Månadens jobb: Upphandlare Som upphandlare i landstinget måste Sara Holst ta reda på information om nya områden. Det gäller att kunna ställa rätt krav på leverantörer av såväl städning som sterila engångshandskar.

Sara Holst är upphandlare sedan tio år på Stockholms läns landsting, med fokus på sjukhusens inköp.
– Det innebär allt från it-system och bemanningstjänster till förbrukningsvaror och pacemakers, säger hon.

Hon utbildade sig först till musiklärare, men sadlade om och läste en utbildning med inriktning teknik, medicin och ekonomi.
– Utbildningen var perfekt för jobbet. Jag hamnade direkt på köparsidan och trivs bra med det. 

Läs också: Karriär i offentlig sektor

En viktig del av arbetet är att se till att allt följer reglerna i lagen om offentlig upphandling (LOU), en annan är att arbeta för att göra ”goda” affärer i vid bemärkelse.
– Vi håller på att införa ett kategoristyrt arbetssätt och har stora krav på social hållbarhet och miljöhänsyn i våra upphandlingar. Det handlar inte om att hitta lägsta möjliga inköpspris.

För att kunna formulera upphandlingskraven har hon olika expertgrupper som hon arbetar tillsammans med.
– Jag bör vara åtminstone lite insatt i ämnet, och därför träffar jag även leverantörer som kan berätta utifrån sina perspektiv. Nu senast har jag fått reda på en massa om olika bröstimplantat för rekonstruktioner efter bröstcancer.

Läs också: Gott om jobb för ekonomer i hela landet

Fakta

Sara
Ålder: 38 år.
Gör: Upphandlare på Stockholms läns landsting.
Bor: Huddinge.
Familj: Man och två barn.
Utbildning: Management i medicinsk teknik vid Södertörns högskola, kompletterad med kurser i nationalekonomi och juridik (för att bli civilekonom) vid Södertörns högskola.

Fakta

En vanlig dag på jobbet:
– Vissar dagar är heldagsmöten med en expertgrupp för att ta fram strategi och formulera krav till en kravspecifikation. Ibland är det kortare möten med jurister, hållbarhetsavdelningen eller ansvariga för vårdhygien. Andra dagar skriver jag underlag eller tar hand om dokumentation. Alla anbud ska kontrolleras och utvärderas i samarbete med expertgruppen och frågor om upphandlingar ska besvaras ”skyndsamt” – i praktiken samma eller nästkommande arbetsdag. 

Fakta

Vem passar för jobbet?
– Man bör ha en egen drivkraft, men också kunna jobba i team och leda grupper så att alla är ”med på tåget”. En god dos nyfikenhet är bra, det hjälper en att mejsla fram underlag till de krav som ska ställas. Dessutom har man nytta av att kunna växla mellan olika perspektiv, att både ha ett öga för detaljer och kunna se helheten.

Fakta

Plus med jobbet:
+ Variationen. Det är en stor spännvidd vad gäller både områden och arbetsuppgifter.
+ Bidrar till samhällsnytta. Jag drivs av vetskapen om att jag kan se till att vi använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt. I vården kommer det också patienterna till del. Dessutom har vi starkt fokus på hållbarhetsaspekter.
+ Lär mig nytt. Det är väldigt berikande, eftersom jag hela tiden ”tvingas” sätta mig in i nya branscher, produkter, tjänster och utmaningar.

Minus med jobbet:
– Periodvis kan det bli väldigt intensivt. Det går inte att alltid förutse hur många frågor jag får inför en upphandling eller om det krävs en överprövning – och i så fall hur omfattande och komplex den blir.

Fakta

7,7 miljoner
Så många läkarbesök gör invånarna i Stockholms län tillsammans under ett år. Det motsvarar i genomsnitt omkring fyra läkarbesök per person och år.

Fakta

42 000–45 000 kr
är medianlönen i lönesättningen för offentliganställda upphandlare, enligt Civilekonomernas lönestatistik.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se