Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Sara Killander. Foto: Loa Ahlqvist

Sara Killander: ”Ett tillåtande klimat”

Ekonomer i offentlig verksamhet kan ibland stöta på fördomar om att det är trögt och trist. Sara Killander jobbar på Malmö kommun. Hon ångrar inte sitt karriärval.

När Sara Killander pluggade till ekonom med inriktning redovisning och revision vid Lunds universitet kom offentlig sektor sällan upp i diskussionerna som karriärväg efter studierna. Fokus låg i stället på privata och internationella företag medan den offentliga sektorn omnämndes i fördomsfulla ordalag.  
– Många tyckte att den verkade gammaldags, säger hon. 

Trots detta beslöt sig Sara Killander för att år 2010 söka en tjänst på systemutvecklingsenheten vid ekonomiavdelningen i Malmö stad. Tjänsten innebar att hon skulle vara support för stadens ekonomisystem – hon upplevde det som en bra och intressant ingång. 
– Även om tjänsten var spännande kändes det som en chansning att söka sig till en offentlig verksamhet. Men jag ångrar det inte. 

Efter ett år blev hon ansvarig för inköpsdelen i ekonomisystemet som stadens inköpare använder. När Malmö stad lanserade en ny organisation för att effektivisera ekonomiprocesserna blev hon processledare. I dag är hon systemförvaltare för stadens verksamhetsplanerings- och rapportsystem. 
– Fördelen är att staden är en stor organisation och att du därför får möjlighet att göra olika saker – men med samma arbetsgivare, säger hon.
– Det finns ett enormt driv bland medarbetarna för att göra organisationen bättre. Det är ett tillåtande klimat för att komma med egna idéer. 
En utmaning med att jobba inom offentlig sektor är att den är politiskt styrd, enligt Sara Killander. Å ena sidan är det spännande att jobba nära den politiska världen, å andra sidan kan beslutsvägarna bli tröga och långsamma. 

Fakta

Sara Killander, 29
Bor:
Malmö.
Gör: Systemförvaltare i Malmö stad.
Utbildning: Ekonom med inriktning redovisning och revision vid Lunds universitet.

Mer på civilekonomen.se