Säljjobbet gav en kickstart
Säljare? Vem vill bli det? Så tänkte i alla fall Eva Nyberg när hon 25 år gammal lämnade Lunds universitet med sitt examensbevis i handen. I dag, sexton år senare, jobbar Eva Nyberg som sälj- och marknadsdirektör på mjukpappersjätten Metsä Tissues huvudkontor i Mariestad. Hon ansvarar för en sälj- och marknadsorganisation på 35 personer och en budget på flera hundra miljoner kronor. Utan sina år som säljare hade hon knappast hamnat där hon är i dag.
– När jag var nyutexad civilekonom i början av 90-talet fanns det nästan inga jobb att söka. Jag tog det som fanns och blev läkemedelskonsulent. Det var enbart för att ha ett jobb, för jag såg mig inte alls som en säljare, säger Eva Nyberg.
Men precis som många andra akademiker såg Eva Nyberg säljjobbet som ett språng till något bättre. Och den till en början motvilliga säljaren blev snart varm i kläderna. Hon bokade besök, träffade läkare, lanserade nya läkemedel och lade en solid grund för sin framtida karriär inom marknadsföring och försäljning.
– Att jobba som säljare är tufft och slitigt, det sticker jag inte under stol med. Men du lär dig massor. Du möter nya människor varje dag och hamnar i oväntade situationer. I jobbet ingick att hålla presentationer inför stora grupper. Och i början var jag jättenervös. Vad jag än sa, skulle dessa läkare veta betydligt mer än mig. Sedan dess har jag lärt mig att människor i grupp sällan ställer frågor.
Eva skrattar åt minnet. Hon är lågmäld och eftertänksam, vilket inte alls stämmer överens med den gängse bilden av hur en säljare ska vara.
– Det finns så många myter kring säljyrket. Många tror att säljare har stor käft och inga öron. Men egentligen är det tvärtom. Skickliga säljare är duktiga på att lyssna. De kan snabbt identifiera kundens behov och hitta kreativa lösningar.
Eva Nyberg är inte ensam om att rekommendera säljyrket som ett sätt att kickstarta karriären. Att kunna hantera kunder och göra affärer har man stor nytta av när man klättrar uppåt, menar hon. Och där har hon en poäng. Läser man porträtten i affärstidningarna stoltserar framgångsrika företagsledare gärna med att de börjat sin bana som säljare av dammsugare och kopieringsmaskiner. Kanske är det där, i de tuffa säljsituationerna, som agnarna skiljs från vetet. Pallar man att sälja avancerade mediciner till tjuriga överläkare och att få nej tack tjugo gånger per dag, då pallar man både medieblåst och illvilliga konkurrenter.
– Jag tycker att civilekonomer med karriärambitioner borde omvärdera sin inställning till säljyrket. Det är världens bästa skola. Du lär dig ta upp luren och ringa vem som helst, du lär dig sälja in en idé på fem minuter och att vara extremt uthållig. Under en period jobbade jag med nykundsbearbetning på ett IT-bolag. Från första kundkontakt till avtal kunde det ta flera år. Men jösses vilken kick det var när affären gick i lås, säger Eva Nyberg.
Kanske är det just nidbilden av säljaren som en pratkvarn som till varje pris säljer på folk saker de inte behöver som skrämmer bort en del akademiker från yrket. Visst tjänar säljare pengar, menar Eva Nyberg, men inte på någon annans bekostnad. För det går inte att sälja sådant som ingen vill ha. Det är något som affärspedagogen och säljkonsulten Rolf Laurelli instämmer i. Han har skrivit en lång rad böcker om försäljning och drillat mer än 50 000 elever i säljteknik. Att en ny generation säljare trätt in på banan, varav en del är kvinnor har bidragit till att höja yrkets status, tror han.
– Den gamla tidens krängare finns inte längre. Dagens säljare är professionella, affärsmässiga och i de flesta fall stolta över sitt yrke.
Jan Henriques, vd på rekryteringsföretaget K2 Search håller med. Och han borde veta. Varje år genomför K2 Search ett hundratal rekryteringar inom försäljning.
– Gamla nidbilder som hängt över kåren är på väg bort. Företagssäljare arbetar i dag med komplexa och inte sällan internationella affärer, det påverkar givetvis yrkets status.
Enligt en undersökning av Prosales institut som publicerats i tidningen Säljaren uppger bara en av tre säljare att de har ett gott anseende i sitt företag. Det framgår också att det delvis beror på att säljarna skäms för det egna yrket och inte vill kalla sig säljare.
Men kanske kommer morgondagens säljare att sätta ut sin faktiska titel på visitkortet, i stället för att kalla sig key account manager eller konsulent.
– Jag tycker verkligen att man ska vara stolt över att vara säljare. Det är ju säljarna som är företagens hjältar. Utan dem skulle de flesta företag gå i konkurs. Ibland hör man på radion att ett svenskt exportföretag har fått en order på miljardbelopp. Fast en order är inget du får. Det ligger alltid ett långsiktigt säljarbete bakom, säger Rolf Laurelli.
Men hur attraktiva är då civilekonomer på säljmarknaden? Det finns absolut en efterfrågan, menar Jan Henriques. När det gäller kvalificerade tjänster inom försäljning; som till exempel key account ansvarig eller säljchef är det ofta ett krav från kunderna att kandidaterna antingen har en ekonom- eller ingenjörsexamen.
Rolf Laurelli började sin karriär med att sälja kontorsmaskiner, till sin mammas förtvivlan. På 60-talet hade yrket nämligen lägre status än det har i dag.
– Jag gjorde en klassisk säljkarriär, började som säljare, avancerade till säljledare, blev därefter försäljningschef, för att sedan inta vd-rollen. Sedan tyckte jag att det var dags att lära andra det jag hade lärt mig själv, säger Rolf Laurelli.
Han menar att duktiga säljare går en strålande framtid till mötes. Efterfrågan är stor och lönenivåerna höga. Hur mycket pengar kan man tjäna då, frågar givetvis en sann civilekonom.
Svaret är att det varierar. Dels beroende på hur mycket du säljer, dels på om bonusen baseras på din egen, gruppens eller avdelningens prestation. En toppsäljare kan räkna med att tjäna lika mycket som företagets vd. I alla fall om han eller hon befinner sig i rätt bransch. Enligt Rolf Laurelli är det hitechföretag, bank- och finans och IT-branschen som betalar bäst.
– Men glöm inte, för att bli framgångsrik krävs att du är genuint intresserad både av vad du säljer och dina kunder, inflikar Eva Nyberg.
Fakta
Har deltagit i två OS
❱ Namn: Eva Nyberg.
❱ ålder: 40 år.
❱ bor: Mariestad.
❱ familj: En dotter på nio år.
❱ gör: Sälj- och marknadsdirektör, Metsä Tissue.
❱ utbildning: Civilekonom, Lunds universitet, examen 1993.
❱ dold talang: Har simmat
på elitnivå och deltagit i två
OS, 1988 och 1992.
Fakta
Fakta
35000 normal lön för säljare
Civilekonomer inom området försäljning har en medianlön på 45 525 kronor. Det visar statistik från Civilekonomernas löneenkät. I gruppen medlemmar med titeln säljare är median 35 000 kronor. Bäst betalt har säljare i IT-branschen. Median för den som avancerat till försäljningschef är 57 825 kronor. Samtliga uppgifter gäller privat sektor.