Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Anna Svanberg är partner på EY i Stockholm. Foto: Jann Lipka

Råd från nyblivna delägare: Säg ja till utveckling

Bygg upp goda relationer och våga säga ja till utveckling. Ta ett år i taget och jämför dig inte med andra. Det är råden från två revisorer som blev partner sommaren 2016.

Anna Svanberg är partner på EY i Stockholm sedan ett drygt år tillbaka.

– Det är samma jobb som när jag var senior manager men ändå nytt eftersom jag tar mer ansvar och är med och påverkar bolagets utveckling på ett annat sätt.

Samtidigt har det inte varit något uttalat mål att bli delägare, berättar Anna Svanberg. Hon började i bolaget 2002 och blev auktoriserad revisor 2013.

– Jag har aldrig jämfört mig med andra. Jag har tagit ett år i taget och frågat mig: har jag kul på jobbet? Ska man jobba hela livet ska det vara med något roligt.

Läs även: Lång och tuff väg till att bli partner på revisionsbyrå

Anna Svanberg.

I stället för att nischa in sig på exempelvis en speciell bransch – ett vanligt råd för den som vill bli partner – har Anna Svanberg valt att arbeta brett.

– Samtidigt har jag hela tiden haft en diskussion med äldre och mer erfarna partners om hur jag vill utvecklas. Inte minst sedan jag utsågs till senior manager och därmed kunde vara aktuell som partner.

Att vara hemma i några år med de tre barnen har inte varit negativt för karriären, menar hon.

– Tvärtom, de flesta av kunderna har ju också barn och att bli förälder har gjort det lättare att kommunicera och ta kunder. Och det gav mig ny energi. Att vara revisor innebär stor frihet vilket gör det lätt att kombinera med familj och barn.

Hon beskriver stödet från kollegor och mer erfarna partners som en förutsättning för att kunna bli delägare.

– Jag är en öppen person som inte har svårt att be om hjälp av de som är mer erfarna. Det är något jag nu försöker föra över till mina yngre kollegor.

Läs även: Revisionsbyrå utsedd till bästa arbetsgivare

Esko Ruusila.

En annan nybliven partner är Esko Ruusila. Efter fem år på Grant Thornton i Sundsvall blev han auktoriserad revisor 2011. Fem år senare blev han erbjuden att bli delägare sommaren 2016.

– Som partner får jag vara med och driva förändring, påverka och skapa förutsättningar för att vi ska nå våra strategiska affärsmål. Det kommer hela tiden nya utmaningar som jag måste vara med och driva på, vilket utvecklar mig.

Genom åren har han varit studentansvarig, revisionsledare och nu kontorschef.

– Jobbet är väldigt flexibelt och de flesta arbetsuppgifter går att utföra när som helst på dygnet. Det gör det enkelt att anpassa jobbet efter familjen och inte tvärtom.

Vilket är ditt bästa råd till andra som vill bli partners?

– Jobba målinriktat med att skapa goda relationer med kunder och kollegor. Ta chansen när tillfälle om utveckling erbjuds, säger Esko Ruusila.

Läs även: Auktorisering krävs för att få fart på lönen

Anna Svanberg

Ålder: 41 år.
Familj: Man och tre barn i åldrarna 8–11 år.
Bor: Saltsjöbaden.
Utbildning: Civilekonom och magister inom företagsekonomi, Stockholms universitet.
Gör: Partner och auktoriserad revisor på EY i Stockholm.

Esko Ruusila

Ålder: 34 år.
Familj: Sambon Anna och barnen Anton, Gustav och Saga.
Bor: I Laggarberg utanför Sundsvall.
Utbildning: Civilekonom med inriktning mot redovisning och revision, Umeå universitet.
Gör: Partner, auktoriserad revisor och kontorschef på Grant Thornton i Sundsvall.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se